StoryEditor

Väčšina mladých podnikateľov bojuje s neplatičmi

31.10.2011, 12:17
Autor:
TASRTASR

Združenie mladých podnikateľov Slovenska (ZMPS) realizuje prieskum zameraný na prekážky v podnikaní a na potreby mladých podnikateľov na Slovensku. Cieľom je identifikovať najvýznamnejšie problémy, s ktorými mladí podnikatelia zápasia, zistiť, ako vnímajú podmienky na podnikanie na Slovensku a čo by im pomohlo pre zlepšenie súčasnej situácie. Z priebežných výsledkov prieskumu vyplýva, že každý štvrtý podnikateľ do 35 rokov využije pri začatí podnikania niektorý zo štátnych podporných programov a viac ako 60 % mladých podnikateľov má problémy s neplatičmi.

Priebežné výsledky prieskumu naznačujú, že až štvrtina mladých podnikateľov využila pri štarte svojho podnikania podporné programy Úradov práce, sociálnych vecí a rodiny, Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania alebo Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. Z čiastkových zistení ďalej vyplýva, že vážnym problémom, s ktorým sa mladí podnikatelia stretávajú, sú neplatiči. S neplatičmi má problém 50 % žien podnikateliek a takmer dve tretiny mužov podnikateľov. Až u 44 % opýtaných ohrozili tieto problémy ich platobnú schopnosť. Ďalším zistením je, že až 40 % mladých podnikateľov nemalo pri začatí svojho podnikania podnikateľský plán. Až 70 % žien podnikateliek udáva, že im pri podnikaní biznis plán pomohol, z mužov si to myslí iba polovica.

Združenie mladých podnikateľov Slovenska bolo založené v roku 2010 ako organizácia združujúca slovenských podnikateľov do 40 rokov. Medzi hlavné aktivity ZMPS patria propagácia podnikania, pomoc pri získavaní kapitálu na inovatívne podnikateľské nápady, networking a mentoring mladých podnikateľov. Je tiež jedným zo zakladateľov prvej siete neformálnych investorov (business angels) na Slovensku nazvanej Klub podnikateľských anjelov Slovenska.
TASR informoval Ján Solík zo Združenia mladých podnikateľov Slovenska.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:13