StoryEditor

Venezuela začala sťahovať zlato z európskych bánk

26.11.2011, 12:41
Autor:
TASRTASR
Hugo Chávez chráni svoju krajinu pred ekonomickými problémami USA a Európy.

Venezuelská vláda začala repatriáciu zlatých rezerv z európskych bánk, pričom prvú zásielku dopravilo v piatok (25. 11.) lietadlo z Paríža.

Venezuelský prezident Hugo Chávez ešte v auguste oznámil, že jeho vláda bude repatriovať viac než 211 ton zlata uloženého v amerických a európskych bankách. V piatok Chávez oznámil, že prvá zásielka je už na ceste. "Zlato sa vracia na miesto, ktoré nikdy nemalo opustiť. Patrí do trezorov venezuelskej centrálnej banky, nie do britských či amerických bánk. Je to naše zlato," vyhlásil Chávez s tým, že prvá zásielka bola pôvodne uložená v Británii. Banku nešpecifikoval a neuviedol ani to, aký objem zlata zásielka obsahovala.

Prezident dodal, že cieľom repatriácie venezuelských zlatých rezerv je ochrana hospodárstva Venezuely pred ekonomickými problémami USA a Európy. Ekonómovia však nevidia dôvod na takýto krok, ktorý je podľa nich navyše zbytočne nákladný. Podľa ekonóma Pedra Palmu nemá sťahovanie zlatých rezerv zo zahraničia žiadne ekonomické opodstatnenie.

"Z ekonomického hľadiska nie je rozdiel medzi tým, či je vo Venezuele, alebo v Británii. Objem rezerv sa preto nezmení," povedal Palma. Jemu samému sa tento krok javí skôr ako snaha vlády predviesť sa pred verejnosťou.

Informovala o tom agentúra AP.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:17