StoryEditor

Čistý zisk RBI klesol

24.11.2011, 12:44
Autor:
TASRTASR

Rakúska banková skupina Raiffeisen Bank International (RBI) zaznamenala v 3. štvrťroku 2011 výrazný pokles čistého zisku. Na príčine sú straty jej maďarskej dcéry, ktoré prevážili aj dobré výsledky bankovej skupiny v iných krajinách strednej a východnej Európy.

Podľa najnovších údajov sa čistý zisk RBI za tri mesiace do konca septembra znížil medziročne o 58 % na 130 miliónov eur. Napriek tomu prekonal očakávania analytikov, ktorí predpovedali, že dosiahne len 99 miliónov eur.

Strata maďarskej dcéry RBI sa pritom v 3. kvartáli prehĺbila na 245 miliónov eur. Banka preto zvýšila sumu, ktorú vyčlenila na zlé, nesplácané úvery na zhruba dvojnásobok, konkrétne na 373 miliónov eur.

Dôvodom zhoršenia kvality úverov RBI je kombinácia veľkej zadlženosti maďarských domácností a všeobecným ekonomickým prostredím v Maďarsku, konštatuje RBI vo svojej správe.

Na hospodárske výsledky maďarskej dcéry má negatívny vplyv aj banková daň, ktorú vlani zaviedla tamojšia vláda a ktorá je najvyššia v rámci celej Európskej únie. Okrem toho kabinet Viktora Orbána núti finančné inštitúcie v krajine, aby umožnili maďarským domácnostiam, aby splatili svoje úvery v zahraničných menách pri inom kurze, ktorý je nižší ako trhový a pre banky nevýhodný.

Za prvých 9 mesiacov tohto roka dosiahla RBI konsolidovaný zisk 745 miliónov eur, čo je o 4,8 % menej, ako v rovnakom období vlaňajšieho roka.
Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:55