StoryEditor

Rehn: Taliansko nás veľmi znepokojuje

08.11.2011, 23:01
Autor:
TASRTASR

Ekonomická a finančná situácia v Taliansku je veľmi znepokojujúca, povedal v Bruseli po rokovaní ministrov financií Európskej únie komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn. Zároveň dodal, že EÚ posiela do Ríma misiu, ktorá by v stredu (9. 11.) mala začať svoju činnosť.

"Treba síce počkať, ako sa momentálna situácia vyrieši, no čím skôr to bude, tým lepšie, pretože čas je veľmi dôležitý a Taliansko momentálne čelí veľmi silným tlakom zo strany trhov," dodal.

Podľa nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho v Taliansku nejde ani tak o problém samotných ekonomických údajov. "Dlh je síce vysoký, no rozpočtový deficit nie, takže hospodárske ukazovatele nie sú také zlé. Problémom je nedostatok dôvery zo strany trhov. Práve túto dôveru musia Taliani posilniť," povedal Schäuble. Preto považuje za dôležité to, že Taliani nielenže oznámili opatrenia na podporu ekonomiky, ale požiadali nezávislé inštitúcie (Európsku komisiu a MMF) o monitorovanie pokroku v ich realizácii. "To je opatrenie, ktoré by malo dôveru zvýšiť," dodal Schäuble.

Pre Európu je kľúčové, aby sa Taliansko nedostalo do podobnej situácie ako Grécko, Portugalsko či Írsko. Fínsky premiér dnes v Helsinkách uviedol, že Taliansko je príliš veľké na to, aby mu mohol pomôcť záchranný fond, rovnako sa na stretnutí v Bruseli vyjadrila rakúska ministerka financií Maria Fekterová. Ako povedala, Taliansko sa nemôže príliš spoliehať na zahraničnú pomoc. Dôvodom je práve jeho veľkosť.
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 14:10