StoryEditor

Berlusconi: Nikto nemá právo školiť ostatné štáty

24.10.2011, 20:44
Autor:
TASRTASR

Taliansky premiér Silvio Berlusconi ostro zareagoval na nátlak Francúzska a Nemecka na víkendovom summite lídrov Európskej únie, ktorí od talianskej vlády žiadali ďalšie kroky na podporu hospodárskeho rastu.

V oficiálnom vyhlásení vydanom krátko pred začatím mimoriadnej schôdzky vlády s cieľom riešiť dlh a ekonomické oživenie Talianska uviedol, že nikto sa nemusí obávať prípadnej nestability talianskej ekonomiky, a francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho a nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú upozornil, že "nikto nemá právo štylizovať sa do pozície európskeho komisára a svojich partnerov školiť, ako riešiť ekonomické problémy". V reakcii na požiadavku lídrov Francúzska a Talianska zároveň uviedol, že krajina už realizuje kroky na zníženie svojho dlhu.

Podľa Berlusconiho je taliansky bankový systém silnejší než bankový systém Francúzska a Nemecka, opatrenia na riešenie krízy však chce prezentovať na stredajšom summite lídrov EÚ v Bruseli. "Čo sa týka súčasných otrasov na trhu, ktoré sú dôsledkom dlhovej krízy a krízy bankového systému, najmä francúzskeho a nemeckého, máme stabilnú pozíciu, ktorú budeme prezentovať na najbližšom summite EÚ," povedal Berlusconi.

Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:26