StoryEditor

Ceny ropy opäť klesajú

23.11.2011, 07:42
Autor:
TASRTASR
Ceny ropy po miernom zotavení v utorok opäť klesajú.

Hlavnými príčinami sú nižší rast americkej ekonomiky v 3. kvartáli, než sa doteraz predpokladalo, nové sankcie voči Iránu pre jeho jadrový program a neočakávane prudký pokles výrobnej aktivity v Číne.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s januárovým kontraktom sa dnes o 7.52 SEČ predával po 96,55 USD (71,33 eura). To je o 1,46 USD menej ako v utorok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas utorka posilnil o 1,09 USD a uzavrel na 98,01 USD za barel.

Commodity Futures Charts

Januárový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 1,13 USD na 107,9 USD/barel.

Commodity Futures Charts

 

Ekonomika USA v 3. kvartáli vzrástla o 2 %, informovalo v utorok americké ministerstvo obchodu. Vo svojom prvom odhade počítalo s rastom na úrovni až 2,5 %.
Investori sa tiež obávajú, že nové medzinárodné sankcie voči Iránu, môžu obmedziť dodávky čierneho zlata z krajiny, ktorá je štvrtým najväčším producentom ropy na svete.

 

Posledné údaje o stave amerických ropných rezerv boli zmiešané. Podľa utorkovej správy American Petroleum Institute (API) sa zásoby ropy v USA v uplynulom týždni znížili o 5,6 milióna barelov. Prieskum uskutočnený spoločnosťou Platts zasa tvrdí, že úroveň ropných rezerv sa nezmenila. API však počíta s nárastom zásob benzínu o 5,4 milióna barelov. Oficiálne údaje dnes popoludní zverejní americké ministerstvo energetiky.

Ďalším medvedím faktorom je pokles výrobnej aktivity v Číne, ktorá je najslabšia za posledných 32 mesiacov, čo obnovilo obavy z tvrdého pristátia druhej najväčšej svetovej ekonomiky. Index nákupných manažérov banky HSBC pre čínsky spracovateľský priemysel klesol v novembri na 48 bodov, čo je najmenej od marca 2009.
"Investori na ropných trhoch nemajú v súčasnosti žiaden dôvod riskovať," myslí si analytik firmy CMC Markets Ric Spooner. Hlavnou témou na trhoch podľa neho zostáva eskalácia európskej dlhovej krízy.

Informovali o tom agentúry AP, DPA a Bloomberg.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:17