StoryEditor

Perzská úľava, americká radosť (akciový komentár)

01.12.2009, 06:46
Až večerné pozitívne novinky zo strany Dubajskej vlády o tom, že reštrukturalizácia dlhu sa bude týkať len 26 mld. USD prinútili US akciové trhy k rastu a celkovo tak zatvárali v ziskoch. SP 500 +0,4%, Nasdaq Composite +0,3% a Dow +0,3%.

US spotrebiteľ sa stále trápi

Inak po väčšinu dňa balansovali  akciové indexy nerozhodne medzi červeným a zeleným ziskovým pásmom. Negatívne na nich pôsobili správy o tom, že US spotrebiteľ si stále uťahuje svoje opasky, keď v priemere počas sviatku Vďakyvzdania minul len 343 USD čo je takmer 30 USD menej v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Preto napriek celkovému rastu indexov sektor spotrebiteľských služieb a tovarov patril medzi stratové. Negatívny (zatiaľ len psychologický vplyv) malo vyhlásenie FEDu, že plánuje testovať sťahovanie likvidity z trh v malých objemoch v spolupráci s primárnymi dílermi. Celkovo však uvoľnenú menovú politiku FED meniť zatiaľ neplánuje.

Perzská úľava

Nakoniec však po rannej záchrannej náruči centrálnej banky Spojených arabských emirátov pre lokálne komerčné banky (v podobe otvorenia likviditného okna) prišla ešte jasnejšia správa aj zo strany samotného emirátu, ktorý síce vyhlásil, že za záväzky spoločnosti Dubai World neručí (čo udržiavalo síce nie paniku ale stále neistotu na trhu) avšak reštrukturalizácia sa bude týkať len  objemu 26 mld. USD bondov a nie ako pôvodne hovoril čierny scenár o 60 až 80 mld. USD. Táto správa tak prevážila a naklonila misky váh v prospech býčích obchodníkov. Profitoval z toho najmä bankový sektor, ktorý bol dnes po celý čas v ziskoch (angažovanosť US bánk voči Dubaju je len 9,9 mld. USD teda devätnásobne nižšia ako v prípade európskych bánk) a večerná dubajská novina mu dokázala vyčarovať ešte väčší úsmev na perách.

Pozitívne makrodáta

Pozitívneho prekvapenia sme sa dočkali aj zo strany markodát, keď prieskum Chicago PMI vyšiel na lepšej strane (najvyššia úroveň od augusta 2008) ako očakávania trhu a lepšie ako októbrové číslo (56,1 bodu vs. 54,2b), čo naznačuje pokračovanie obnovy výrobného sektora. Rovnako príjemne pôsobil aj prieskum Dallaského FEDu, ktorý skončil prvý krát od konca roku 2007 v pluse.

Rastový výhľad s otáznikom

Sentiment v priemysle je pozitívny, uvoľnená menová politika ostáva v platnosti, dolár by mohol byť používaný na lacné požičiavanie si pre účely carry trades, obavy o situáciu v Dubaji sa znižujú, takže by sa mohlo zdať, že nič nestojí v obnove rastu US akciového sektora.

Napriek tomu posledné názory obchodníkov hovoria, že síce ich býčí pohľad ostáva v platnosti, ďalšie zisky by však už nemuseli byť také ľahké, keďže nastáva uvedomenie, že to čo prišlo z Dubaja môže prísť nečakane aj z inej strany a problémy dlhu reálne existujú a tlačia čoraz viac topánok. Z ktorého smeru tak priletí ďalšia čierna labuť?

Stanislav Panis

analytik CI KOMODITY

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/akcie, menuAlias = akcie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 03:27