StoryEditor

Kúp, predaj, podrž...(aktuálne prognózy trhov)

23.06.2010, 11:26
Autor:
Saxo BankSaxo Bank

Dnes očakávame rôzne makrodáta najmä z Eurozóny, rokovanie BoE či FOMC rozhodnutie. Po sklamaní zo včerajších Predajov existujúcich domov sa očakáva ďalšie vo forme Predajov nových nehnuteľností (očak. prepad spať na 400K). Prečo cena ryže v kríze rástla? Aký vplyv má dlhová kríza na cenu drahých kovov? Aký je dnešný výhľad finančných trhov a aké obchodné správanie sa odporúča?


  • S&P 500 opäť klesol pod 200-denný kĺzavý priemer, keď počas posledných hodín obchodovania v USA opäť došlo k veľkej akcii. Rezistencia u MA by dnes mala byť opäť testovaná, ale očakávame, že pokus bude neúspešný.

  • Očakáva sa, že dnešné Predaje nových nehnuteľností (New Home Sales) budú nižšie ako ukazuje konsenzus ohľadom 18,7 % poklesu MoM. Na rozdiel od predaja existujúcich nehnuteľností (prebiehali v apríli), kupujúci nových domov v máji nemôžu uplatňovať daňový úver.

  • Okrem toho dnes máme záznam z rokovania BoE (08:30) a rozhodnutie o sadzbe FOMC (18:15). Očakávame, že Fed podrží sadzbu federálnych fondov stabilnú, pokiaľ nedávny zmätok (napr. dlhová kríza EÚ) odloží normalizáciu monetárnej politiky ešte na neskôr. Globálne zhoršovanie (a doma v určitej miere) počas posledných mesiacov by mohlo spôsobiť niekoľko zmien vo vyhlásení (napr. znižovanie inflácie a utlmený rast v 2. polovici roka H2), ale nič vážneho. Jazyk "predĺženej doby" bude nezmenený.


  • Výhľad na dnešný deň pre DAX je mierne negatívny. Odporúčame predaje pri oživení ku 6228 s cieľom pri 6188. Stop loss nad 6246.

  • Výhľad na dnešný deň pre FTSE je mierne negatívny. Odporúčame predaje pri oživení ku 5241 s cieľom pri 5202. Stop loss nad 5259.

  • Výhľad na dnešný deň pre S&P500 je mierne negatívny. Odporúčame predaje pri oživení ku 1106 s cieľom pri 1096. Stop loss nad 1110.


  • Dnešný výhľad na zlato je mierne pozitívny. Odporúčame nákupy po prelomení úrovne 1243 a cieľujeme na 1250. Stop loss pod 1240.

  • Dnešný výhľad na striebro je mierne pozitívny. Odporúčame nákupy po prelomení úrovne 18,86 s cieľom na 19,00 USD/uncu. Stop loss pod 18,76.

  • Dnešný výhľad pre ropu je mierne negatívny. Odporúčame predaje po prelomení úrovne 77,00 s cieľom na 76. Stop loss nad 77,35.

Komoditné správy

Aký vplyv má dlhová kríza na cenu drahých kovov?
Veľmi silný. Pokiaľ datujeme počiatok dlhovej krízy na začiatok roka, potom od tejto doby zlato proti USD posilnilo o 12,5 %, proti EUR o 31,6 % a dokonca aj proti mene krízou posilnenej, teda voči JPY o 8 %. Ak kríza bude zosilňovať svoju intenzitu nemožno čakať nič iného ako pokračovanie tohto trendu.

Popoludní nás čakajú dáta zásob ropy v Spojených štátoch. Čo sa očakáva? Má toto číslo nejaký zásadný vplyv na cenu ropy?

Ropa predlžuje včerajší pokles o 1 percento po tom, čo predaj existujúcich domov klesol o 2,2 percenta v máji. Zásoby crude oil sa minulý týždeň zvýšili o 3,69 milióna barelov na 3-týždňové maximum. Ministerstvo energetiky dnes vydáva ďalšiu správu a nemožno byť prekvapený z ďalších poklesov cien ropy.

Ryža v krízovom roku 2008 svoju cenu viac ako zdvojnásobila, od tej doby všetok ten krízový zisk stratila. Prečo cena ryže v kríze rástla? Mohla by sa podobná situácia opakovať?

Ceny ryže vtedy rástla ako z dôvodu slabej úrody, zlého počasia, tak dozvuku veľmi silného ekonomického rastu v Ázii. Rastu, ktorý okrem iného znamenal vyšší dopyt po mäse, čo viedlo k zvýšeniu dopytu po zrninách potrebných na kŕmenie dobytka. Tohtoročná situácia je úplne iná, keď sa zdá byť úroda veľmi vysoká a kvalitná. Ryža sa od začiatku prepadla o 24 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/akcie, menuAlias = akcie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:16