StoryEditor

Kúp, predaj, podrž...(aktuálne prognózy trhov)

12.07.2010, 11:17
Autor:
Saxo BankSaxo Bank

Dnešný dňom sa otvára výsledková sezóna, ako prvý na rad príde Alcoa. Najdôežitejším údajom dňa bude HDP Veľkej Británie. Na ktoré makroúdaje by sa mali tento týždeň zamerať komoditní obchodníci? Čo by mohlo vrátiť ropu na úroveň jej posledných maxím? Aký je dnešný výhľad finančných trhov a aké obchodné správanie sa odporúča?


  • Hospodárske výsledky spoločnosti Alcoa dnes začínajú výsledkovú sezónu a zatiaľ čo analytici v posledných niekoľkých mesiacoch zrevidovali očakávania dát za 2. štvrťrok smerom nadol (najmä u finančných spoločností), firmy môžu vlastne len milo prekvapiť lepšími výsledkami, čo sa aj očakáva. Znovu sa bude opakovať téma "konečné silné oživenie".

  • Akcie od uzávierky európskeho obchodovania vzrástli o 0,63 %, ale vzhľadom k tomu, že na ázijských trhoch sa cez noc obchodovalo zmiešane, očakávame matný začiatok. Impulzom pre trh by mohlo byť večerné zverejnenie prvých hospodárskych výsledkov.

  • Ako najdôležitejšej makroekonomickej položke dnes venujeme pozornosť britskému HDP.

  • Výhľad na dnešný deň pre DAX je mierne pozitívny. Odporúčame nákupy pri poklese ku 6035 s cieľom pri 6079. Stop loss pod 6023.

  • Výhľad na dnešný deň pre FTSE je mierne pozitívny. Odporúčame nákupy pri poklese ku 5112 s cieľom pri 5140. Stop loss pod 5099.

  • Výhľad na dnešný deň pre S&P500 je mierne pozitívny. Odporúčame nákupy pri poklese ku 1071 s cieľom pri 1079. Stop loss pod 1067.


  • Dnešný výhľad na zlato je neutrálny. Rezistencia na úrovni 1213-15 odoláva s tendenciou k návratu na 1200. Vyššie je opäť možný test úrovne 1225.

  • Dnešný výhľad na striebro je neutrálny. Nachádza podporu na 18,0; možno očakávať rezistenciu na úrovni 18,13.

  • Dnešný výhľad pre ropu je neutrálny. Neúspešný pokus o prelomenie nad úroveň 76,48; dá sa očakávať testovanie podpory na 75,55.

V súvislosti s rastom ceny zlata v posledných mesiacoch hovoria niektorí analytici o takzvanej zlatej bubline. Iní zase hovoria o býčom trende. Čo to teda vlastne je?

Skôr ide o bublinu. Prečo? Jednak je rast ťahaný zvýšením jedného zo segmentov trhu so zlatom - teda ETF. Trh mal naďalej tendenciu rásť na zákade špekulácií o silných nákupoch čínskej centrálnej banky. No a v neposlednom rade existuje ďalšia,skôr psychologická príčina. O zlate sa dnes hovorí aj medzi ľuďmi, ktorí doteraz neobchodovali a určite neobchodovali so zlatom. Aby sa kúpa sprístupnila ďalšej vrstve obyvateľstva, výrazne sa zvýšila ponuka zlatých mincí.

Čo by mohlo vrátiť ropu na posledné maximá?

Najspoľahlivejšie by pomohli práve pozitívne dáta od amerických spoločností. My sa však máličko obávame, že dáta nebudú natoľko pozitívne, aby s trhom pohli výraznejšie vyššie. Pre dnešok čakáme mierne negatívny sentiment na rope, teda pokles k 75,50.

Na ktoré makroúdaje by sa mali tento týždeň zamerať komoditní obchodníci?

Prekvapivo žiadne údaje o komoditách. Odporučili by sme sledovať dnešné údaje o HDP Veľkej Británie a samozrejme začiatok výsledkovej sezóny. Oboje budú indikátory buď ekonomického oživenia alebo spomalenia.


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/akcie, menuAlias = akcie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:02