StoryEditor

Bankové akcie v červenom kúpeli (komentár)

27.10.2009, 06:56
US akciové trhy vstúpili nesprávnou nohou do pracovného týždňa keď pokračovali druhý deň po sebe v prepade. Dôvodom bolo niekoľko negatívnych správ, ktoré prehlušili všetky pozitívne zverejnenia výsledkovej sezóny za 3Q. Celkovo tak Dow Jones -1,1%, SP 500 -1,2%. Nasdaq Composite -0,6%.

Najviac bitý finančný sektor

Najviac bitým bol finančný sektor, keď sa objavili negatívne správy súvisiace s Bank of America. Tento bankový kolos, ktorý minulý rok dokázal pohltiť aj bývalého žraloka Merrill Lynch, totiž nebude mať zrejme dostatok peňazí na to, aby splatiť späť vládne záchranné koleso s niekoľkými miliardami dolárov. Vláda chce aby banka najskôr zvýšila kapitál emisiou 45 mld. USD nových akcií.

Aby toho nebolo ešte pre bankový priemysel málo silne negativisticky pôsobila aj správa, že Rochdale Securities znižuje ratingy celej série bánk ( SunTrust, Fifth Third, US Bancorp) z obáv, že ich straty z úverov by mohli ostať stále vysoké. 

Kotva pre akcie

Tretie negatívum pre celý akciový trh boli klebety, že vláda by mala zrušiť daňové stimulačné zvýhodnenia pre kupcov domov, hoci trh počítal s tým , že by mali byť predĺžené. Okrem finančného sektora, ktorý silne krvácal a stratil agregátne 2,51% bol tak ďalšou kotvou, ktorá ťahala akcie nadol sektor základných materiálov (-1,92%), pre ktorý znamenajú správy o zastavení  daňových zvýhodneniach pre kupcov veľmi negatívny šok. Stavitelia domov, drevársky alebo strojársky sektor boli masívne vypredávané.

K tomu sa pridali ešte silné straty komodít práve v dôsledku predchádzajúcich žalostných a smutných správ, ktoré prinútili kupovať dolár ako bezpečné aktívum a energetický sektor bol tretí najhorší performer dňa s bilanciou -1,45%. Akciová bilancia je o to pesimistickejšia, že dnes neskončilv ziskoch ani jeden sektor SP 500.

Prehľad výkonnosti sektorov SP 500.

Celkovo tak averzia voči riziku rástla a ďalšie straty US akciových trhov by mohli prísť najmä pod tlakom posilnenia dolára (známa korelácia medzi akciovými trhmi a rastom EURUSD), ktorý sa dokázal  z technického pohľadu vymaniť zo strednodobého kanála oslabovania na dolárovom indexe a aj na páre EURUSD. Voči euru zaznamenal najväčšie zisky od 7. augusta. Nezabúdajme, však, že za bránami FEDu je stále pripravený tlačiarenský stroj na doláre s hlavným dozorcom v podobe Bena Bernankeho, ktorý sa už postará o uzemnenie zviechajúceho sa dolára, čo by mohlo znamenať  lacné požičiavanie si dolárov (carry trade princíp) a ich upratávanie na akciové trhy, ktoré by tak napriek anemickému stavu US ekonomiky mohli po krátkej prestávke pokračovať v raste.

 Stanislav Panis

analytik CI KOMODITY

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/akcie, menuAlias = akcie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:41