StoryEditor

Kúp, predaj, podrž...(aktuálne prognózy trhov)

24.06.2010, 11:16
Autor:
Saxo BankSaxo Bank

Austrália má nového premiéra, ale kontroverznú ťažobnú daň stále v riešení. Eurozóna dnes prinesie nové priemyselné objednávky, USA objednávky tovarov dlhodobej spotreby a nové hlásenia registrovaných nezamestnaných. Ktorá z potravinárskych komodít má v súčasnosti najlepšie predpoklady k rastu? Čo prinesie dnešný vývoj finančným trhom a aké obchodné správanie sa odporúča?


  • Výnosy gréckych 2-ročných dlhopisov sú teraz zase nad 2 % a CDS sa obchodujú na 928 bázických bodoch. To naznačuje masívnu nedôveru v záchranný balík sľubovaný krajinami eurozóny.

  • Znovu našim klientom odporúčame, aby neinvestovali do akcií bánk na západných trhoch.

  • Kevin Rudd rezignoval, nahradí ho Julia Gillardová. AUD posilňuje, pravdepodobne vďaka predpokladom, že bude Gillardová umiernenejšia v otázke plánovanej 40% ťažobné dane. Ťažobné spoločnosti v indexe ASX posilnili približne o 1,3 %.

  • Fed vo svojom vyhlásení zachoval "dlhšie obdobie" a je znepokojený dlhovým zaťažením v Európe.

  • Dnes sústreďme pozornosť na nové objednávky v eurozóne a objednávky tovarov dlhodobej spotreby v USA - po včerajších najhorších výsledkoch predaja nových domov za päťdesiat rokov budú pravdepodobne udávať tón.


  • Výhľad na dnešný deň pre DAX je mierne pozitívny. Odporúčame nákupy pri poklesoch ku 6216s cieľom pri 6256. Stop loss pod 6195.

  • Výhľad na dnešný deň pre FTSE mierne pozitívny. Odporúčame nákupy pri poklesoch ku 5182 s cieľom pri 5218. Stop loss pod 5164.

  • Výhľad na dnešný deň pre S&P500 je mierne pozitívny. Odporúčame nákupy pri poklesoch ku 1089s cieľom pri 1097. Stop loss pod 1086.


  • Dnešný výhľad na zlato je mierne pozitívny. Odporúčame nákupy po prelomení úrovne 1228 a cieľujeme na 1239. Stop loss pod 1224.

  • Dnešný výhľad na striebro je mierne pozitívny. Odporúčame nákupy po prelomení úrovne 18,35 s cieľom na 18,55. Stop loss pod 18,28.

  • Dnešný výhľad pre ropu je mierne negatívny. Odporúčame predaje pri vzostupe ku 77,33 s cieľom na 76,00.


Komoditné správy:

Platina sa v máji prepadla v priebehu niekoľkých dní skoro o 20 percent. Nehrozí jej ďalšia vlna výpredajov?

Platina, podobne ako ostatné drahé kovy, zaznamenáva v týchto dňoch mierne výpredaje. Jedným z dôvodov je posilňujúci USD a taktiež letná sezóna a s ňou spojené úbytky likvidity. V prípade platiny ide o normálnu volatilitu, s výkyvmi cien 20 – 40 %. Platina začiatkom tohto roka rástla zo všetkých drahých kovov najviac, preto aj pri oslabení môžeme očakávať strmší priebeh ako napríklad u zlata.

Včerajšie zásoby ropy v Spojených štátoch vzrástli namiesto očakávaného poklesu. Malo to nejaký vplyv na cenu ropy a aký je vlastne dlhodobý trend zásob?

Áno, išlo o vcelku nečakanú zmenu, ktorá potvrdzuje ochladenie americkej ekonomiky a teda pokles spotreby energie. V letných mesiacoch celkovo očakávame podľa situácií z minulých rokov stabilizáciu a nárast zásob ropy, pravé kvôli menšej spotrebe. Trend z dlhodobého hľadiská závisí od schopnosti oživenia americkej ekonomiky.

Ktorá z potravinárskych komodít má v súčasnosti najlepšie predpoklady k rastu?

Z potravinárskych komodít sa momentálne darí najmä kakau a káve, predovšetkým kvôli problémom s produkciu spôsobeným zlým počasím. Z hľadiská jedného roka, je to pravé cena kávy, ktorá narástla už o viac ako 14 %. Naďalej však sledujeme výkyvy počasia a očakávame, ako sa bude vyvíjať tohoročná úroda obilnín najmä v Kanade, ktorá je druhým najväčším producentom potravinárskych komodít (ovos a pšenica).

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/akcie, menuAlias = akcie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:47