StoryEditor

Kríza klope Nemecku na dvere (akciový komentár)

23.11.2011, 12:52
Dnešná nemecká aukcia 10-ročných dlhopisov skončila veľkým prekvapením.

Americké akciové trhy zaznamenali počas včerajšieho obchodovania ďalší pokles: Dow Jones -0,46%, Nasdaq -0,07% a S&P500 -0,41%. Americké HDP zaznamenalo negatívnu revíziu a problémy a FOMC neprinieslo žiadne prekvapenie.
1. Americké HDP v 3Q bolo revidované na 2,0% z pôvodného odhadu 2,5%. Analytici očakávali, že aj druhý odhad potvrdí rast o 2,5%, avšak nízke podnikové zásoby mali negatívny dopad na rast HDP. Sklamanie z HDP sa odrazilo aj na obchodovaní, ale viacero amerických bánk uviedlo, že očakávajú výraznejší rast v 4Q.
2. Zápisnica FOMC potvrdila predpoklady analytikov a nepriniesla žiadne nové zásadné informácie. Fed je ochotný začať QE len v prípade recesie, alebo deflácie. Avšak posledné dáta z US ekonomiky nenaznačujú ani jedno z prípadných nebezpečenstiev. FOMC potvrdilo svoje obavy z vývoja globálnej ekonomiky a eurozóny.
3. Aukcia španielskych pokladničných poukážok skončila fiaskom. Výnos na 3-mesačných pokladničných poukážkach zaznamenal rast na úroveň 5,11% z 2,292%. Tento prudký rast znamená nie len obrovský rast nedôvery na trhoch, ale neudržateľnosť refinancovania Španielska z trhu. Takýto výrazný rast výnosov bude znamenať veľké rozpočtové problémy pre krajinu a s rastom HDP do 0,5%. Európska dlhová kríza sa začína prehlbovať rýchlejšie ako sa európski politici stretávajú.

Dlhová kríza klope Nemcom na dvere

Dnešná nemecká aukcia 10-ročných dlhopisov skončila veľkým prekvapením. Nemecko nebolo schopné upísať celú emisiu a celkovo sa predali dlhopisy v objeme 65% z objemu 6 mld. €. Čo to znamená? Nemecko je vnímané ako európsky bezpečný prístav, výnosy na dlhopisoch pomaly doháňajú tie americké. Zdá sa však, že európska kríza a nemecká neochota súhlasiť s eurobondmi a fiškálnou úniu si začína vyberať svoju daň aj na "nemeckom dlhopisovom trhu". Politici dostali od trhov jasní signál, dlhopisy žiadnej európskej krajiny nie sú bezpečné a riziko, že europrojekt zlyhá sa začína materializovať. Merkelová a Schäuble majú na výber - rozpad eurozóny, alebo fiškálnu úniu. "Zlatá stredná cesta" neexistuje a nikdy nebola ekonomicky možná, bez vytvárania bilančných priepastí a rastom deficitov u fiškálne a ekonomicky slabých krajín. Nemecký "Traum" je u konca a "Pán Trh" dáva jasne najavo, že obdobie tolerancie k nemeckej neochote je u konca.

Nové priemyselné objednávky v eurozóne a EU 27

 Nové priemyselné objednávky zaznamenali kolaps. V septembri klesli o 6,4% oproti očakávania poklesu o 2,7%. Znamená to, že negatívny podnikateľský sentiment (PMI a IFO) sa začína reflektovať do reálnej ekonomiky a projekcie, že sa eurozóna môže dostať do recesie v 1Q 2012 sa začínajú napĺňať. Vysoký dlh a recesie sa môžu stať rozbuškou pre ďalšie nie len ekonomické, ale aj spoločenské problémy. Európa môže za 20 rokov skončiť ako Grécko (metaforicky), naša životná úroveň bude klesať, priemysel bude stagnovať, ale budeme mať bohatú históriu.


Index čínskych nákupných manažérov podľa HSBC

Banka HSBC zverejnila svoj index nákupných manažérov z Číny. Index zaznamenal pokles na úroveň 48 bodov z predchádzajúcej úrovne 51 bodov. Ak index klesne pod 50 bodov jedná sa o kontrakciu (čiže 50 = 0). Spomalenie očakávaní nákupných manažérov spustili okamžitú vlnu výpredajov na ázijských akciových trhoch mimo japonska, kde sa dnes neobchodovalo. Ak by došlo k ďalšiemu spomaleniu druhej najväčšej ekonomiky sveta, znamenalo by to výrazný pokles obchodu v Ázií a prepad cien komodít. Čína je jedným z najväčší konzumentov medi a napríklad cementu. To by sa odrazilo nie len cene komodít, ale aj na príjmoch spoločností v sektore základných materiálov.

Fundamentálny výhľad

Dnes očakávame z US makroekonomického kalendára: nové žiadosti o podporu nezamestnanosti, objednávky dlhodobej spotreby, osobnú spotrebu, osobný príjem a prieskum spotrebiteľskej dôvery podľa michiganskej univerzity. Makroekonomické dáta z USA pravdepodobne stabilizujú negatívnu situáciu na trhu, avšak v prípade negatívnych výsledkov môže dojsť k prehĺbeniu výpredajov. Dnes očakávame od Európske komisie návrhy na kontrolu fiškálnej politiky v eurozóne a koncept pre eurobondy.

Technický pohľad

Americký akciový index S&P500 dnes môže v prípade negatívnych dát môže testovať úroveň 1163 bodov a v prípade prelomenia je možný pokles k 1147 bodom. Naopak lepšie dáta by mohli priniesť konsolidáciu a možný rast k 1197/1200 bodom. V prípade otočenia sentimentu je možný rast až k 1207 bodom, kde je 50-dňový kĺzavý priemer. Dnes môžeme očakávať volatilné obchodovanie a v pravdepodobne negatívne zatvorenie.

  Peter Greguš

  analytik TRIM Broker

  Obchodovanie s TRIM Broker
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/akcie, menuAlias = akcie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:35