StoryEditor

Trichet: Inflácia bude koncom roka rásť

29.04.2009, 11:31
Autor:
TASRTASR
Miera inflácie v krajinách eurozóny je momentálne veľmi nízka, ale koncom roka by mala začať opäť rásť.

Strážcovia meny musia preto zostať v pohotovosti pred problémami, ktoré spôsobuje finančná kríza. Uviedol to dnes v rozhovore pre nemecký denník Süddeutsche Zeitung prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet.     

"Kríza pokračuje a my musíme byť preto naďalej ostražití," skonštatoval Trichet a pripomenul, že ročná miera inflácie môže v nasledujúcich mesiacoch klesnúť až do záporných čísiel. "Ale koncom roka začnú ceny opäť stúpať," vyhlásil.     

V Nemecku sa rast cien zvýšil kvôli dovolenkám 

Podľa predbežných štatistických údajov ročná miera inflácie v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, v apríli mierne zrýchlila na 0,7 % z revidovaných marcových 0,5 %. V marci bolo pritom tempo rastu spotrebiteľských cien v tejto krajine najnižšie za ostatných 10 rokov.     

Dôvodom zrýchlenia inflácie v Nemecku bol rast cien dovolenkových veľkonočných pobytov medziročne o 16,5 %. Aj ceny pohonných látok v Nemecku sa v apríli mierne zvýšili.     

ECB začiatkom apríla zredukovala svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov na nové, historické minimum 1,25 %. Analytici odhadujú, že ju na svojom najbližšom zasadaní v máji zníži až na 1 %.     

Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/aktualne, menuAlias = aktualne, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 16:52