StoryEditor

Nemecká ekonomika klesne oveľa hlbšie

24.04.2009, 00:00
Autor:
(čtk)(čtk)
Nemecký hrubý domáci produkt sa tento rok prepadne o šesť percent.

Povedal to šéf mníchovského ekonomického inštitútu Ifo Kai Carstensen pri prezentácii štúdie, ktorú spoločne vypracovali vybrané nemecké, švajčiarske a rakúske ekonomické inštitúty. V takzvanej jarnej expertíze inštitúty ostro kritizujú nemeckú vládu, okrem iného, za zavedenie takzvaného šrotovného.

Súčasná recesia najväčšej európskej ekonomiky je podľa analytikov najhoršia od povojnového vzniku spolkovej republiky, podľa niektorých dokonca najhoršia od tridsiatych rokov minulého storočia. "Tempo aj rozsah poklesu ekonomiky nemá v dejinách spolkovej republiky obdobu," povedal Carstensen. Z najhlbšej recesie od vojnových rokov sa Nemecko bude zotavovať len pomaly. Ešte v budúcom roku hrubý domáci produkt klesne podľa experta o pol percenta. Nemecká vláda bude musieť zrejme budúci týždeň aktualizovať svoj odhad vývoja tohtoročného hrubého domáceho produktu.

Nemecký minister financií Peer Steinbrück naznačil, že pôjde o číslo, ktoré bude mať päťku pred desatinnou čiarkou. Medzinárodný menový fond pritom nemeckému hospodárstvu predpovedal pokles o 5,6 percenta. Posledná oficiálna prognóza vlády kancelárky Angely Merkelovej pochádza z januára. Vtedy ešte počítala s poklesom hrubého domáceho produktu o 2,25 percenta.

Analýza, ktorú si objednala nemecká vláda, varuje tiež pred rastúcou nezamestnanosťou v Nemecku. Do konca tohto roka bude podľa nej prekročená hranica štyroch miliónov nezamestnaných.

Carstensen upozornil, že prognózy sú v súčasnosti oveľa neistejšie ako inokedy. Dôvodom je podľa neho charakter samotnej krízy aj skutočnosť, že sa v Nemecku tento rok konajú parlamentné voľby. Niektoré inštitúcie už dokonca celkom rezignovali na veštenie vývoja pre rok 2010.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/aktualne, menuAlias = aktualne, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 15:53