StoryEditor

Nezamestnanosť v Japonsku je najvyššia za štyri roky

01.05.2009, 16:36
Autor:
TASRTASR
Miera nezamestnanosti v Japonsku vyskočila v marci na najvyššiu úroveň za ostatné štyri roky a spotrebiteľské výdavky pokračovali v poklese.

Tieto fakty podčiarkujú zlú situáciu v druhej najväčšej svetovej ekonomike. Okrem toho spotrebiteľské ceny sa naďalej znižujú, čo vyvoláva obavy z deflácie.

Miera nezamestnanosti v marci vzrástla na 4,8 % zo 4,4 % vo februári. Marcová nezamestnanosť je najvyššia od augusta 2004. Počet nezamestnaných vyskočil medziročne o 25 % na 3,35 milióna. Počet zamestnaných klesol o 1,4 %. Situácia na trhu práce môže byť ešte horšia, než hovoria čísla, keďže nezahŕňajú tých, ktorí sa vzdali hľadania práce, upozorňuje tokijský ekonóm banky Goldman Sachs Chiwoong Lee.

Jadrový index spotrebiteľských cien, ktorý nezahŕňa volatilné ceny čerstvých potravín, klesol v marci medziročne o 0,1 %. Príčinou je zlacnenie dopravy a telekomunikácií. Bol to prvé zníženie jadrového indexu od septembra 2007.

Japonská národná banka (BoJ) očakáva zrýchlenie poklesu indexu spotrebiteľských cien od polovice prebiehajúceho fiškálneho roka 2009/10.

Obavy zo straty zamestnania vedú k tomu, že domácnosti menej míňajú. Výdavky domácností medziročne klesli o 0,4 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/aktualne, menuAlias = aktualne, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 02:19