StoryEditor

Švédi uplatnili "jedinečné opatrenie"

21.04.2009, 17:01
Autor:
TASRTASR
Švédska centrálna banka dnes znížila základnú úrokovú sadzbu z 1 na 0,5 %.

Informoval o tom guvernér Riksbank Stefan Ingves. Dodal, že toto "jedinečné opatrenie" zrejme zostane v platnosti do roku 2011.     

Analytici ho pochopili ako úpenlivú prosbu adresovanú spotrebiteľom a investorom, aby sa vo veľkom štýle vrhli na spotrebu, ktorú urobilo veľmi príťažlivou lákavé zníženie úrokových sadzieb.     

Okrem iného existenčné ohrozenie oboch vysoko kvalitných výrobcov automobilov v krajine, Saabu a Volva, Švédom v minulých mesiacoch ukázalo, ako silno ich postihujú dôsledky finančnej krízy. Od automobilového priemyslu závisí 140.000 pracovných miest Škandinávcov. Neistota, strach a pochybnosti u ľudí, ktorých kríza zasahuje, viedli tento týždeň členov závodných rád Saabu a Volva k tomu, aby žiadali nielen šrotovné podľa nemeckého príkladu, ale súčasne sa domáhajú pri kúpe nového automobilu aj ďalších daňových výhod.     

Saabu v prvých mesiacoch tohto roka klesol odbyt o 53 %, Volvo dosiahlo výsledok v porovnaní s minulým rokom horší o 41 %. Švédsko, ktoré má aj silné exportné podniky ako Electrolux a Ericsson, je na tom tak zle, že centrálna banka odhaduje tohtoročný pokles hrubého domáceho produktu v porovnaní s vlaňajšou skutočnosťou na 4,5 %. Miera nezamestnanosti by mala na konci budúceho roku dosiahnuť 11 %.     

Informovala o tom agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/aktualne, menuAlias = aktualne, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 14:18