StoryEditor

Rusko nebude poskytovať údaje o mesačnej nezamestnanosti

22.04.2009, 17:45
Autor:
TASRTASR
Ruský štatistický úrad už nebude poskytovať mesačné informácie o trhu práce a údaje o počte nezamestnaných bude vydávať len v štvrťročných intervaloch, informoval ruský ekonomický denník Kommersant.

Dôvodom je obava, že rýchlo rastúci počet ľudí bez práce, o ktorom sa Rusi dozvedali až príliš často, by mohol ohroziť súčasnú krehkú sociálnu stabilitu.     

Ruský štatistický úrad Rosstat s týmto systémom začal už v týchto dňoch, keď v pondelok (20.4.) oznámil výsledky prvýkrát len za prvý štvrťrok. Aj tie boli dramatické, keď podľa Rosstatu prišlo za prvé tri mesiace tohto roka o prácu 1,8 milióna ľudí a počet nezamestnaných tak dosiahol 7 miliónov. To znamená 9,5-% mieru nezamestnanosti, najvyššiu za ostatných 8 rokov.     

Kommersant informoval, že podľa nemenovaných zdrojov Rosstat už nebude zverejňovať mesačné údaje a známe budú len tie na štvrťročnej báze. Rosstat sa k týmto informáciám nevyjadril. Podľa agentúry Reuters však v marci dosiahla nezamestnanosť v Rusku už hodnotu 11,9 %, zatiaľ čo vo februári to bolo ešte 8,5 %.     

Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/aktualne, menuAlias = aktualne, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 03:55