StoryEditor

Euro je silné. Až príliš

27.10.2010, 00:00
Silná či slabá mena? Túto otázku neriešia len Spojené štáty alebo Čína, ale aj eurozóna. Euro sa totiž posilňuje a na negatíva tohto javu upozornil aj Medzinárodný menový fond.

Ekonóm tejto inštitúcie Bas Bakker tvrdí, že ďalšie posilňovanie našej meny môže spomaliť hospodársky rast krajín platiacich eurom.                                                          

Silná mena, pomalší rast
Po stretnutí šéfov financií najsilnejších ekonomík sveta, kde sa dohodli na tom, že nebudú devalvovať svoje meny, euro prelomilo hranicu 1,4051 USD/ EUR. Čaká sa aj jeho ďalšie posilňovanie. Trhy predpokladajú, že Fed plniaci v Spojených štátoch funkciu centrálnej banky, bude ešte viac podporovať americkú ekonomiku. To by mohlo stiahnuť dolu dolár.

"Euro je blízko k tomu, aby bolo nadhodnotené. Silnejšie euro znamená pre eurozónu pomalší rast,“ cituje Bakkera agentúra Reuters. Podľa analytika spoločnosti Trim Broker Stanislava Pánisa sa o nadhodnotenom eure hovorí už dlhšie. Reagoval eurokomisár Olli Rehn, tajomník OECD Angel Gurría, a tiež nemecká kancelárka Angela Merkelová. "Nemecká ekonomika je označovaná za lokomotívu eurozóny. Tá však jasne stráca paru,“ vysvetlil a dodal, že sa nemôžeme preto čudovať nemeckej vláde, ktorá dáva najavo nesúhlas s veľkou silou eura.

Vplyv na export
Predpoklad menového fondu je podľa Kena Vekslera zo Saxo Bank správny. "Silná mena nie je priaznivá pre export,“ povedal HN s tým, že v súčasnosti mnohé štáty eurozóny zúfalo potrebujú stimulovať domáci rast. Silnejšie euro im tento cieľ sťažuje.                                                                  

Ďalšie posilňovanie eura môže mať nepriaznivý vplyv na exportnú výkonnosť eurozóny aj podľa hlavného ekonóma UniCredit Bank Vladimíra Zlackého. "Pre väčšinu slovenských exportérov nie je posilňujúce euro dobrou správou, keďže pravdepodobne povedie k zdraženiu ich vývozu do krajín mimo eurozóny,“ vysvetlil. Navyše, pokiaľ by silné euro viedlo k spomaleniu rastu v eurozóne, malo by to podľa neho tiež negatívny dosah na našich exportérov. "Čelili by nižšiemu dopytu po svojich výrobkoch v krajinách eurozóny, kam smeruje približne polovica slovenského vývozu,“ zhodnotil.

Podľa Pánisa sila eura nie je dôležitá pre tých exportérov, ktorí svoj tovar smerujú do krajín eurozóny. "Ani tí, ktorí exportujú do okolitých krajín, nemusia byť smutní, pretože meny v strednej Európe sa posilňovali oproti doláru ešte rýchlejšie ako oproti euru,“ povedal Pánis a dodal, že ich výrobky tak v zahraničí zlacneli.

Lacnejšie Vianoce
Bežný človek si silu eura podľa Pánisa v podstate ani nevšimne. "No časom táto skutočnosť bude mať vplyv aj naňho znižovaním ekonomického rastu so všetkými negatívami, ktoré ho budú sprevádzať,“ varoval.

Pre spotrebiteľov je však silné euro aj dobrá správa. "Uvítajú lacnejšie dovozy z krajín mimo eurozóny a lacnejšie dovolenky v týchto krajinách,“ avizoval Zlacký. Ak by sa euro posilnilo aj oproti stredoeurópskym menám, Slováci môžu silnú menu využiť na vianočné nákupy v susedných krajinách.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/analyzy-1, menuAlias = analyzy-1, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 05:11