StoryEditor

Oslabí česká koruna nad 30?

10.02.2009, 10:30

Časy z leta minulého roka, keď česká koruna bola vnímaná  ako bezpečný prístav pre investície a obchodovala sa na úrovniach okolo 23,000 voči euru, sú už takmer zabudnuté. Častou otázkou v tých časoch bolo to, dokedy bude ešte posilňovať a ohrozovať tak národnú ekonomiku. Dnes vidíme na devízových trhoch jav presne opačný, spanilé sťahovanie aktív z rozvíjajúcich sa trhov (emerging markets) a teda aj stredoeurópskeho regiónu.  Niektorí ekonómovia vnímajú súčasné oslabovanie koruny voči jednotnej mene za nadmerné. Položme si otázku prečo koruna oslabuje tak razantne, hlavne po tom, ako bola do júla 2008 najrýchlejšie posilňujúcou menou na svete, keď voči euru posilnila o 15% v medziročnom porovnaní.

Za dlhým obdobím posilňovania od leta 2007 stálo niekoľko faktorov : rušenie špekulácií na úrokový diferenciál (carry trades) a dramatické zhoršovanie americkej ekonomiky (únik od USD), zlepšujúca sa obchodná bilancia (v prebytku,  silu českých exportérov aj jej vplyv na kurz  nikdy nemožno podceňovať), ako aj vnímanie Česka ako ostrova stability. Najmä posilnenie v lete minulého roka bolo prestrelené a  mimo fundament.

Situácia sa od tých časov zmenila najmä po tom, čo si investori uvedomili, že problémy so subprime hypotékami nie sú len americkým problémom.  V druhej polovici roka 2008 (najmä po krachu Lehman Brothers) sa prehlbujúca finančná kríza preniesla aj na starý kontinent. V globalizovanom svete, kde sa žiadna krajina nenachádza vo vzduchoprázdne a je prepojená s ostatnými, to malo samozrejme vplyv aj na české hospodárstvo. ČR ako malá a veľmi otvorená ekonomika  závislá na exporte (čistý export tvorí podstatnú časť HDP) zrazu stratila odbytištia pre svoju produkciu. Táto skutočnosť sa bude ešte prehlbovať tým, že ekonomická kríza sa zhoršuje a  takmer všetky krajiny  EU prehodnocujú svoje optimistické  prognózy rastu HDP z konca minulého roka, kde sa počítalo s medziročným spomalením, ale ešte stále s kladnými číslami rastu HDP. Napríklad Nemecko (hlavný obchodný partner ČR)  počíta s kontrakciou HDP o 2,25% pre 2009  a 0,7%-tným rastom v 2010. 

Finančná kríza, ktorá sa preniesla aj do reálnej ekonomiky jej hlavných obchodných partnerov, má teda vplyv aj na export českých podnikov, čo sa prejaví a už aj prejavilo na číslach zahraničného obchodu (hlavne prebytok zahraničného obchodu bol v minulosti ťahúňom posilňovania CZK). Vývozy za november poklesli o 18% Y/Y (aj napriek oslabujúcej korune), čo je najviac v histórii. Ekonomické modely hovoria, že oslabenie koruny voči EUR o 1% sa prejaví v náraste exportu len o 0,25%. Pokles exportu  sa premietol aj do  údajov z priemyselnej produkcie, ktorej novembrové čísla hovoria o masívnom prepade 17,4% medziročne, v eurozóne toto číslo za rovnaké obdobie predstavovalo prepad „len“ o 7,7%. Priemysel ako hnací motor českej ekonomiky tak podraďuje na nižší prevodový stupeň. Omnoho znepokojujúcejší je fakt, že  podiel priemyslu na HDP v ČR je najväčší v celej EU 27, až okolo 33%.

Práve štruktúra priemyslu ČR spôsobuje, že v krízových časoch bude priemysel zasiahnutý výraznejšie ako u krajín EU27. Tŕňom v päte českého  priemyslu  je, že veľký podiel v ňom má strojársky sektor (40%) a v rámci neho automobilový priemysel. Výroba áut sa podieľa pritom 15% na HDP. V čase neistoty dochádza k obmedzeniu spotreby statkov, ktoré nie sú nevyhnutne potrebné pre život  a statkov dlhodobej spotreby, medzi ktoré patria v prvom rade autá ( po nich klesá dopyt viac ako po iných priemyselných výrobkoch). Okrem toho je na udržanie stabilného dopytu po autách potrebný dostatočný prístup k úverovým zdrojom, čo je v súčasnom stále paralyzovanom bankovom sektore stále zložitejšie.

Do budúcnosti je nelichotivé, že sa prepadajú aj nové priemyselné  objednávky vzhľadom na  ich previazanosť s produkciou. Pri prudkom spomalení ekonomík najväčších obchodných partnerov ČR (Nemecko, kde smeruje cca 30% českého exportu vykázalo takmer štvrtinový prepad objednávok  priemyselnej produkcie)  je jasné, že aj vyhliadky priemyslu sú čierne, pokiaľ sa neobnoví rast lokomotívy EU.

Pri pohľade na český domáci trh  tiež nemôžeme byť optimisti.  Slabosť českého priemyslu  sa prenesie i na trh práce. Nezamestnanosť dosiahla na konci roka 2008  6% a pri nadbytočných výrobných kapacitách a prepúšťaní  analytici očakávajú jej nárast k 7,5% na konci roku 2009. Toto bude mať vplyv na domáci dopyt a následne aj na HDP. Dáta spotrebiteľskej dôvery padajú od konca leta a naznačujú prepad spotreby domácností. Posledné čísla v podobe maloobchodných tržieb za november ukázali prepad o 6,3% medziročne. 

Aké z tohto plynú závery pre kurz EUR/CZK?

Napriek negatívnym fundamentom sa odhady rastu ČR pre rok 2009 pohybujú od +1% až po -1%, čo sú predsa len lepšie čísla v porovnaní s tým, čo sa čaká za Eurozónu (najnovšie odhady  Európskej komisie  hovoria o poklese 2% v tomto roku). Na druhej strane  A :  prepad dynamiky zahraničného dopytu a B: negatívny  sentiment na emerging markets ( zvýšenie rizikovej averzie a návrat k zelenej bankovke ako safe heaven – bezpečnému prístavu napriek všetkým problémom, ktoré  americká ekonomika má) sú  signálom, že by sme mohli byť svedkami ďalšieho oslabovania  koruny nad  28,00 za euro a to v prípade, že sa averzia voči riziku  ešte zvýši  a ekonomická kríza EMU  bude dlhšia ako sa to dnes očakáva, čo by malo negatívny vplyv aj na HDP ČR, ktoré by vzhľadom na štruktúru hospodárstva mohlo  skĺznuť do výrazne väčšej kontrakcie ako  Eurozóna... V prípade postupného poklesu rizikovej averzie by sa podľa Českej sporiteľne mohla koruna stabilizovať  okolo 26,300-27,00 v prvom štvrťroku a to aj napriek slabšej (ale zatiaľ nie katastrofálnej) obchodnej bilancii.

Negatívnejší pohľad na situáciu v ČR a vôbec v Strednej a východnej Európe podáva Danske bank. Podľa analytika Christensena z tejto banky: „ Keď porovnávame ázijskú krízu v rokoch 1997-1998, pokles ekonomickej aktivity u ázijských tigrov  bol nižší ako v krajinách stredoeurópskeho regiónu ale meny ázijských krajín oslabili výraznejšie ako  je súčasné oslabenie stredoeurópskych mien.“ Preto napriek tomu, že nemožno celkom porovnávať obe krízy,  očakáva  ďalšie strácanie pôdy pod nohami CZK, PLN i HUF. Goldman Sachs sa nedávno tiež vyjadril, že česká koruna oslabí  do 6 mesiacov na 32 korún za eur a do dvanástich mesiacov skoriguje na  level 30. Nuž je to čierny scenár, ktorý by sa ale v prípade ďalšieho prudkého  poklesu ekonomík EU mohol veľmi jednoducho naplniť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/analyzy-a-prehlad-trhov, menuAlias = analyzy-a-prehlad-trhov, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:55