MAFRA/Dan Materna
StoryEditor

Proste to zregulujeme. Idú nariadenia z Bruselu na hranicu fyzikálnych zákonov?

19.08.2017, 16:36
Predajcovia elektroniky nakupujú od výrobcov a distribútorov posledné neúsporné vysávače.

Tie po rozhodnutí Európskej únie časom zmiznú aj z regálov obchodov. Požiadavky na vysávače nie sú ojedinelým gestom Európskej komisie. Tá už vyše desať rokov upravuje parametre, ktoré v rámci "ekodizajnu" musia výrobcovia spotrebičov dodržať. Tí však varujú, že legislatíva EÚ ide na hranicu fyzikálnych zákonov.

Nevôľa výrobcov

"Rovnako ako pri prvom nariadení Európskej únie, ktoré obmedzilo príkon vysávačov na 1600 wattov, očakávame výraznú vlnu zvýšenia záujmu o kúpu vysávačov spĺňajúcich starú normu," anticipuje vývoj hovorkyňa siete Euronics v Česku Lenka Mastešová.

Príkon však nie je jediným parametrom, ktorý zavelil Brusel zlepšiť. Výrobcovia museli upraviť aj schopnosť odstraňovania prachu na koberci, rovnej podlahe alebo maximálnu hladinu hluku vysávačov. Tá môže dosiahnuť najviac osemdesiatich decibelov. Hodnota len o päť decibelov nižšia sa dá prirovnať k hlučnej ceste, šesťdesiat decibelov zodpovedá hlasitosti reči.

Požiadavky na vysávače nie sú ojedinelým gestom Európskej komisie. Tá už viac ako desať rokov upravuje parametre, ktoré v rámci takzvaného ekodizajnu musia výrobcovia spotrebičov dodržať. Došlo už na set top boxy, televízie, chladničky, práčky i umývačky. Výrobcovia to niekedy prijímajú s nevôľou, inokedy im prísnejšie normy nevadia, pretože sa sami v obore, kde je veľká konkurencia, predháňajú v inováciách.

Rešpektujú nariadenia EÚ fyzikálne zákony?

Podľa Radka Hacaperku, šéfa Združenia európskych výrobcov domácich spotrebičov, ide niekedy legislatíva na hranu fyzikálnych zákonov. Myslí si, že namieste je ďalšie sprísnenie noriem v prípade pračiek, chladenia alebo umývačiek, ale oveľa menší priestor už je napríklad pri sporákoch, odsávačoch alebo práve vysávačoch.

"Zabezpečiť funkčnosť vysávačov a zároveň dodržať legislatívu už stálo výrobcov výrazné úsilie a veľa investícií. Čiastočne sa to mohlo premietnuť do cien. A bolo nutné docieliť výsledky na hranici fyzikálnych zákonov, čo niekedy tvorcom európskej legislatívy nedochádza," hovorí. Za jeden z dôvodov označil fakt, že o návrhoch vo finále rozhodujú predovšetkým politici, a nie odborníci.

Český výrobca ETA tvrdí, že na hranici fyzikálnych zákonov vo vývoji ešte nie je. Pripúšťa však, že vývoj je náročnejší ako predtým, prehltne veľa peňazí aj času a vývojári firmy sa prakticky nezastavia.

Zníženie príkonu znamená pre výrobcov vyvinúť účinnejší motor, ale tiež zabezpečiť lepšie satie. Práve to je podľa produktového manažéra Martina Jahody najväčším orieškom. "Vysávač sa 700-wattovým motorom dokáže povysávať prach účinnejšie než mnohé vysávače s motorom dvetisíc wattov. Záleží totiž nielen na príkone, ale hlavne na hubici," hovorí. Vývoj efektívnejšej konštrukcie hubice, konkrétne sacieho kanála, pri zachovaní "ľahkosti" pohybu s hubicou je podľa neho výzvou. "Tu majú všetci výrobcovia stále priestor na zlepšenie," myslí si.

01 - Modified: 2024-04-22 18:41:12 - Feat.: - Title: Peter Žiga absolvoval prvú časť Konferencie predsedov parlamentov krajín EÚ 02 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 03 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. apríl 2024 22:23