StoryEditor

Edison verzus Tesla. Rekordman v patentoch a zadlžený génius

22.08.2017, 00:00
Získať viac zákazníkov, zaujať lepšími produktmi, bojovať o postavenie na trhu. Tú najzaujímavejšiu históriu biznisu píšu rivali. HN vám v letnom seriáli priblížia príbehy najväčších a najznámejších konkurentov a ich boj o post lídra odvetvia.

Edison: rekordman v patentoch

Hoci žiarovku úplne nevynašiel, podieľal sa Thomas Alva Edison na jej zdokonalení do dnešnej podoby.

Génius, voľnomyšlienkar, ale aj neúnavný pracovník. Tak sa hovorilo o jednom z najvýznamnejších vynálezcov histórie ľudstva Thomasovi Alvovi Edisonovi. Napriek tomu, že jeho najslávnejšie vynálezy vznikli len v rozpätí siedmich rokov, pripisuje sa mu takmer 1 700 patentov a ďalšie tisíce zaregistrovali neskôr jeho firmy. Aj keď sa mu často prisudzuje jeden z najdôležitejších objavov v histórii ľudstva – žiarovka, nebol úplne jej autorom. Edison ju len zdokonalil. Prvé pokusy so žiarovkou robil nemecký hodinár Henrich Göbel o štvrťstoročie skôr. Medzi jeho originálne vynálezy však patrí fonograf, predchodca gramofónu, dynamo či premietací stroj. S mnohými vynálezmi súvisel fakt, že v mladom veku pracoval ako telegrafista.


Obťažujúce otázky
Rané roky Edisonovho života však nenasvedčovali tomu, že by z neho vyrástol génius celosvetového formátu. Ako malý býval často chorý, čomu sa pripisuje aj fakt, že v detstve čiastočne ohluchol. Kvôli tomu takisto nemohol pravidelne navštevovať školu. Aj keď mu občas umožnili prísť na vyučovanie, jeho neprestajnú zvedavosť učiteľky neuniesli.

Neustále otázky, na ktoré pedagógovia často nevedeli odpovedať, vyústili dokonca až do takého š...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 23:16