StoryEditor

Ministri formálne schválili cukrovú reformu

21.02.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Ministri poľnohospodárstva členských krajín Európskej únie včera formálne schválili radikálnu reformu európskeho cukrovarníckeho sektora. Ako uviedla Európska komisia na svojej internetovej stránke, kľúčová reforma uvedie systém v cukrovarníctve, ktorý sa v Európe nemenil už takmer 40 rokov, do súladu s reformovanou spoločnou poľnohospodárskou politikou.
Reforma počíta so znížením garantovanej minimálnej ceny cukru pre producentov o 36 percent, ale aj so štedrou kompenzáciou pre farmárov či s vytvorením špeciálneho reštrukturalizačného fondu, z ktorého by mali ísť kompenzácie pre nekonkurencieschopných výrobcov cukru, ktorí sa rozhodnú odvetvie opustiť.
"Som šťastná, že rada únie našla dosť guráže pre takéto závažné rozhodnutie. Opatrenia v rámci reformy sa môžu zdať tvrdé, ale ich alternatíva neexistuje. Vďaka reforme môže cukrovarnícky sektor hľadieť do budúcnosti s istotou," vyhlásila eurokomisárka pre poľnohospodárstvo Mariann Fischer Boel.
Predchádzajúci režim, v ktorom bola cena cukru v únii trojnásobná v porovnaní s úrovňou na svetových trhoch, bol neudržateľný, uviedol Brusel. Súčasťou reformy, ktorá vstúpi do platnosti od 1. júla, bude aj úplné otvorenie trhu pre dovoz cukru od 49 najchudobnejších krajín sveta od roku 2009.
Produkcia cukru v únii by mala klesnúť o šesť až sedem miliónov ton. Zároveň by sa mal dramaticky znížiť aj export únie, v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie. Farmári, ktorých sa dotknú škrty v garantovaných cenách, dostanú z rozpočtu únie štedré kompenzácie, rovnako ako firmy, ktoré prestanú vyrábať cukor.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 07:53