StoryEditor

S dostavbou Mochoviec sa začne v budúcom roku

20.12.2004, 23:00
Vláda s najväčšou pravdepodobnosťou dá zelenú dostavbe Jadrovej elektrárne v Mochovciach zo súkromných zdrojov. Porada ekonomických ministrov totiž včera odporučila vláde, aby schválila materiál, ktorý rieši financovanie celého projektu.
"Zhodli sme sa na tom, že jediným spôsobom dostavby Mochoviec je variant bez participácie verejných peňazí," povedal minister financií Ivan Mikloš s tým, že podrobnú štúdiu predloží rezort hospodárstva na budúci rok. Podľa ministra hospodárstva Pavla Ruska podrobnú analýzu vypracujú po schválení energetickej koncepcie štátu, čo bude niekedy na prelome mesiacov január a február 2005.

Potreba dostavby
Doteraz bolo na zvyšných dvoch jadrových blokoch preinvestovaných takmer 20 miliárd korún z čoho 8,7 miliardy predstavujú náklady na úroky z úverov a bankové poplatky. Momentálne je stavebná časť rozostavaná na 70 percent a technologická na 30 percent. Potreba dostavby Mochoviec vyplýva z faktu, že do konca desaťročia vznikne výpadok vo výške 8 TWh elektriny. Slovensko bude totiž nútené odstaviť viaceré zdroje na výrobu elektrickej energie, či už pre medzinárodné záväzky alebo ekologické normy. Keďže v súčasnosti je Slovenská republika schopná vyviezť ročne 2 TWh, ak sa tieto zdroje nenahradia, zo spotreby okolo 26 TWh ročne bude potrebné doviezť 6 TWh. Dostavba Mochoviec ešte nezabezpečí vyrovnanú bilanciu elektrických výkonov, ale môže zmierniť deficit elektrickej energie o vyše 50 percent. Predpokladá sa, že s výrobou elektriny sa začne asi v roku 2011.

Efektívnosť investície
Celý projekt sa hodnotí ako efektívna investícia, pretože po splatení celkových nákladov (62,3 miliardy korún) po 18 rokoch od uvedenia do prevádzky bude prinášať zisk. Pri takomto type stavieb ide o primeranú lehotu. Dokonca návratnosť finančných prostriedkov pri zahrnutí iba nákladov na samotnú dostavbu sa predpokladá do 13 rokov. Celý projekt by mal financovať kupec 66 percent akcií Slovenských elektrární, taliansky Enel, ktorý musí do polovice budúceho roka predložiť plán výstavby. To znamená, že strategický investor bude znášať celé náklady, garancie a ponesie aj celé riziko financovania. "Štát sa tak iba nepriamo bude zúčastňovať na dostavbe 3. a 4. bloku, prostredníctvom zvyšného akcionárskeho podielu v Slovenských elektrárňach," dodal Mikloš.

História
Projekt 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce sa začal realizovať v roku 1981, keď začal Slovenský energetický podnik s prípravnými prácami na prúdovej výstavbe celého komplexu. Skutočná výstavba sa začala realizovať v roku 1984 a pokračovala až do roku 1992, keď bola z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov pozastavená. Dňa 19. 7. 1993 vedenie energetického podniku prijalo zámer, že do rozhodnutia o ďalšom financovaní sa budú realizovať iba kroky nevyhnutné na ochranu už zrealizovaných prác a na zamedzenie škôd.

Náklady spojené s nedostavaním 3. a 4. Bloku v Mochodvciach

položky                                                              

mld. Sk

preinvestované peniaze vrátane úrokov z úverov  19,86
zostatok splátok úrokov bez kurzových rozdielov 1,6
zostatok nákladov ne konzervačné práce             0,07
náklady na likvidáciu objektov                               

6,3 až 13,3

výnosy z predaja dodávok a zariadení                  

´-0,5 až -0,9

výnosy s predaja kovového šrotu                          

´-0,4 až -0,8

Spolu uviaznuté náklady                                 

26,9 až 33,1


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 00:49