StoryEditor

Smer neplánuje dať na znalostnú ekonomiku menej peňazí

26.06.2006, 00:00
Vyše jedenásť miliárd eur (približne 424 miliárd korún), ktoré Slovensko dostane v rokoch 2007 až 2013 z Európskej únie, pôjde asi inam, ako to odchádzajúca vláda naplánovala. Víťazní sociálni demokrati chcú totiž v prípade, že zostavia vládu, zmeniť znenie Národného referenčného rámca. Ten schválil súčasný vládny kabinet v máji a stihol ho už predložiť do Bruselu
Vyše jedenásť miliárd eur (približne 424 miliárd korún), ktoré Slovensko dostane v rokoch 2007 až 2013 z Európskej únie, sa bude asi deliť inak než naplánovala odchádzajúca vláda. Víťazní sociálni demokrati chcú totiž v prípade, že zostavia vládu, zmeniť znenie Národného strategického referenčného rámca. Ten schválil súčasný vládny kabinet v máji a stihol ho už predložiť do Bruselu. Znalostná ekonomika, ktorá by mala zabezpečiť, aby sa Slovensko nestalo "montážnou dieľňou Európy" by mala byť aj naďalej prioritou.
Na zmeny v rozdelení europeňazí má Smer čas do konca novembra. Niektoré ministerstvá už začali s určovaním peňazí z operačných programov, ktoré majú pod patronátom. Ich predstavu má vláda odsúhlasiť do konca júna. To ale nič nezmení na rozhodnutí víťaza parlamentných volieb. "Určite to budeme korigovať," tvrdí Jozef Burian zo Smeru-SD. Podľa tieňového ministra dopravy Ľubomíra Vážneho však nechcú sociálni demokrati "obrátiť všetko hore nohami".

Aj podnikatelia si prídu na svoje
Podľa predstáv Smeru by sa mali zmeniť tri veci. Čerpať europeniaze by mali aj firmy pôsobiace v cestovnom ruchu, priemysle a službách. Zdroje by sa mali decentralizovať priamo na regióny a zmeniť sa má aj rozdelenie peňazí v rámci jednotlivých programov. "Súčasná vláda sa deklaruje propodnikateľsky, ale podnikateľom dala stop pri možnosti čerpať zdroje z Európskej únie," hovorí Burian. V otázke, či by mali firmy dostávať peniaze z EÚ, nie sú jednotní ani sami podnikatelia.
Nové prerozdeľovanie zdrojov víta napríklad Klub500. "Už v minulosti sme kritizovali, že z určitých opatrení bol vylúčený súkromný sektor," konštatuje Tibor Gregor z Klubu500. Podľa neho to v konečnom dôsledku môže spôsobiť zníženie konkurencieschopnosti slovenských podnikov, pretože firmy z iných krajín EÚ eurofondy čerpať môžu. Gregor schvaľuje aj iniciatívu dať viac peňazí na cestovný ruch. "Toto sú totiž peniaze, ktoré u nás zostanú, na rozdiel od dotácií na investície," dodáva.
Na rozdiel od neho si výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Robert Kičina nemyslí, že by súkromníci mali byť dotovaní priamo. "Peniaze z eurofondov by mali ísť na podporu tých oblastí, ktoré budú na prospech celému podnikateľskému prostrediu, to znamená na výstavbu infraštruktúry, na znalostnú ekonomiku atď."

Otvorí sa doprava a znalostná ekonomika
Sociálni demokrati však pravdepodobne otvoria aj tieto programy. Dopravu kritizuje najmä Vážny. "Peniaze tu naplánovali od brucha, bez riadnych prepočtov. Musíme najskôr spraviť solídny plán, a potom na to môžeme napasovať peniaze," tvrdí. Burian zase kritizuje Znalostnú ekonomiku. "Podporovať ju určite budeme. Ale znalostná ekonomika podľa mňa nie je to, že sa niekto naučí pracovať na internete. Znalostná ekonomika sú nové technológie," vysvetľuje. Túto kapitolu pravdepodobne podstatne zúžia a vytvoria nové programy, alebo prispôsobia už tým súčasným. "Nie je možné, aby 60 percent zdrojov bolo v jedných rukách, pod patronátom ministerstva financií," hovorí Burian.
O konečnej podobe prerozdelenia európskych prostriedkov v rámci Národného referenčného rámca na roky 2007 až 2013 bude teda rozhodovať nová vláda. "Bude to dohoda všetkých relevantných strán. A možno aj opozícia by sa mala vyjadriť," dodal Burian.

Kam majú podľa súčasnej vlády smerovať peniaze z eurofondov
Operačný program Príspevok EÚ v mld. eur
Doprava 3,4
Životné prostredie 1,5
Regionálny OP 1,5
Znalostná ekonomika 2,6
Zdravotníctvo 0,2
Infraštruktúra vzdelávania 0,6
Vzdelávanie 0,8
Zamestnanosť a sociálna inklúzia 0,6
Technická pomoc 0,1
Spolu 11,2
Zdroj: Národný referenčný rámec
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 21:00