Peter SaganReuters
StoryEditor

Kažimír si posvieti na úspešných Slovákov, plateniu daní sa vyhnú ťažšie

26.09.2017, 12:20
Autor:
rdurdu
Minister financií chce zmeniť novelu o dani z príjmov.

Úspešní slovenskí športovci, biznismeni alebo umelci sa plateniu daní vo vlasti už nevyhnú tak jednoducho, ako doteraz. Ak na Slovensku nemali trvalý pobyt a v krajine strávili do 183 dní, štát o nich záujem nemal.

To má zmeniť novela o dani z príjmov, ktorú navrhuje minister financií Peter Kažimír. Vo svojom blogu na to upozornila daňová poradkyňa, audítorka a spoluzakladateľka BMB Leitner Renáta Bláhová.

183 dní

Povinnosť platiť dane zo svojho celosvetového príjmu u nás majú len ľudia, ktorí na Slovensku strávia minimálne šesť mesiacov, teda spomínaných 183 dní. Ak to bude o deň menej, plateniu daní sa celkom legálne vyhnú.

​Obľúbenou destináciou úspešných slovenských športovcov je Monako. Do malej krajiny na Azúrovom pobreží sa už dávnejšie presídlila tenistka Daniela Hantuchová, ale aj trojnásobný majster sveta v cyklistike Peter Sagan. V minulosti o podobnej zmene adresy uvažovala ďalšia tenistka Dominika Cibulková.

Agresívne plánovanie

Nový zákon zavedie pravidlá s "cieľom posilnenia úrovne ochrany proti agresívnemu daňovému plánovaniu a presunu ziskov mimo územia SR," uvádza dôvodová správa. Do platnosti má vstúpiť od nového roka.

Úspešný a známy Slovák má bydlisko v dvoch štátoch. Nový zákon bude primárne skúmať, kde má bydlisko. V praxi rozhoduje zvyčajne stredisko životných záujmov. "V európskych krajinách zvyknú mať pri určovaní strediska prednosť osobné (a rodinné) vzťahy pred hospodárskymi," uvádza blog.

Ako to bude vyzerať v praxi?

Úspešný našinec používa byt v Monaku, teda v krajine, s ktorou Slovenskou nemá uzatvorenú zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia. Ak sa vráti domov, na prespanie použije dom alebo byt rodičov, tak mu vznikne povinnosť svoje celosvetové príjmy zdaniť na Slovensku. A to bez ohľadu na to, kde uvádza stredisko životných záujmov.

Ak bude používať pobyt na Malte, teda v krajine, s ktorou Slovenskou uzatvorenú zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia má a pri návštevách bude používať nehnuteľnosti rodičov, o daňovej rezidencii bude s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodovať stredisko životných záujmov.

Viacero príkladov

Blahová dodáva, že podobné pravidlá fungujú v európskych krajinách už niekoľko rokov. A uvádza aj niekoľko prípadov, kedy na prísnejšie pravidlá doplatili. Spomína nemeckého tenistu, ktorý deklaroval daňovú rezidenciu v Monaku, no finančný úrad zistil, že pravidelne prespáva vo svojej detskej izbe v rodičovskom dome. Ako dôkaz poslúžil kľúč.

Píše aj o talianskom opernom spevákovi, ktorý z krajiny na Apeninskom polostrove odhlásil daňovú rezidenciu. Tamojšie úrady však zistili, že pri návštevach Talianska sa zvykne prezliekať a tak bol jeden z rozhodujúcich faktorov pri dokazovaní bydliska jeho šatník.

01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:17