Peter Kažimír sa stal už počas „gréckej jari“ neformálnym hovorcom eurozóny a jeho slová o ďalšej integrácii menovej únie majú veľkú váhu.Reuters
StoryEditor

Návrh rozpočtu je reálny. Otázkou je politická vôľa, hodnotí ekonóm

04.10.2017, 16:54
Dôvodom, prečo Slovensko nedosiahlo vyrovnaný rozpočet už skôr, sú podľa odborníkov politické rozhodnutia.

Deficit menší ako jedno percento. To je plán ministra financií Petra Kažimíra na budúci rok, pričom vyrovnaný rozpočet by sme mali dosiahnuť v roku 2020. Vyplýva to z návrhu rozpočtu na najbližšie tri roky, ktorý dnes zverejnil rezort financií. Faktom je, že aktuálne máme najmenší deficit v dejinách, odborníci však tvrdia, že vyrovnať rozpočet sme mohli už pred časom.

Odkladaný cieľ

Dôvodom, pre ktorý sa tak nestalo, sú politické rozhodnutia. Vďaka priaznivej ekonomickej situácii totiž rástli dane a teda aj príjmy štátnej pokladnice. „Dosiahnutie tejto hranice sa odkladá preto, že výdavky verejnej správy rástli viac ako mali,“ myslí si Zdeno Štefanides, hlavný ekonóm VÚB banky.

​Odborníci však tohtoročný návrh hodnotia ako dosiahnuteľný. „Z pohľadu ekonomických fundamentov to reálne určite je, z pohľadu politickej vôle to je otázne,“ vyjadril sa pre HN Boris Fojtík, makroekonomický analytik Tatra Banky. Plány na dosiahnutie tohto stavu tu už totiž boli viackrát, realitou sa však nestali, a to napriek tomu, že sa nám v posledných rokoch darilo.

„Už tento rok sme mohli byť pod jedným percentom. Plány počítali s týmto znížením,“ uviedol Štefanides. Tento stav priznal pre HNtelevíziu aj samotný Kažimír. „Nie je jednoduché trafiť sa do týchto cieľov. Kľúčové je, že ten cieľ tu je a je potvrdzovaný z roka na rok,“ skonštatoval.

Deficit rástol

Znižovanie deficitu však nebude také jednoduché. Podľa rozpočtu na tento rok mal byť na úrovni 1,34 percenta HDP, nakoniec ale dosiahne 1,63 percenta. To je dané viacerými faktormi, jedným z nich je aj nepresná predpoveď príjmov z daní od právnických osôb.

„V tejto oblasti je odhadovanie veľmi ťažké, precenilo sa to a dosť to bude chýbať. Toto z veľkej časti spôsobí navýšenie,“ vysvetlil Fojtík. Problémy v tejto oblasti potvrdil aj Kažimír. Ide o rozdiel 200 miliónov. „Stala sa tam chyba a musíme sa vysporiadať so stratou,“ uviedol. Okrem toho prispeli k tejto situácii podľa Fojtíka aj ďalšie faktory ako vyššia medzispotreba a väčšie kompenzácie pre zamestnancov.

Toto navýšenie však môže byť ešte väčšie, všetko závisí od jesennej notifikácie Eurostatu. Denník N totiž informoval, že európsky štatistický úrad môže neuznať dividendy SPP. „Je to možné, ide o metodologické zmeny v zaúčtovaniach. Tieto rozhodnutia sú veľmi bolestivé, ale máme pre tieto účely vytvorenú rezervu,“ ujasnil Kažimír. Dodal, že kvôli manévrom Eurostatu prišlo Slovensko o stovky miliónov.

01 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok 02 - Modified: 2024-04-08 11:52:40 - Feat.: - Title: Deficit štátneho rozpočtu sa medziročne zvýšil o takmer 40 percent, hlási rezort financií 03 - Modified: 2024-04-04 15:30:00 - Feat.: - Title: Poplatky na zaplatenie dôchodkov. Aj toto sľubovali? 04 - Modified: 2024-03-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Vláda hľadá priestor, kde získa či ušetrí ďalšie stovky miliónov, v zásobe má nevyužité opatrenia z vlaňajška 05 - Modified: 2024-03-01 15:59:59 - Feat.: - Title: Deficit štátneho rozpočtu prekročil 1,2 miliardy eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 15:44