TASR
StoryEditor

Penzie sa budú zvyšovať po novom. Štát zohľadní dôchodcovskú infláciu

19.10.2017, 12:40
Autor:
TASRTASR
Minimálna valorizácia dôchodkov o pevnú sumu sa má však na Slovensku uplatňovať len najbližšie štyri roky.

Dôchodky na Slovensku sa od budúceho roka budú zvyšovať o tzv. dôchodcovskú infláciu. Počíta s tým novela zákona o sociálnom poistení z dielne rezortu práce, ktorú vo štvrtok schválil parlament.

Ministerstvo práce navrhlo upraviť model zvyšovania dôchodkových dávok na individuálne zvyšovanie dôchodkov o percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov. V prípade, že by bola suma zvýšenia dôchodku určená na základe dôchodcovskej inflácie nižšia ako pevná suma určená ako 2 percentá  z priemernej výšky príslušného druhu dôchodku k 30. júnu tohto roka, dôchodok sa má zvýšiť o pevnú sumu.

O pár eur vyššie dôchodky 

Minimálna valorizácia dôchodkov o pevnú sumu sa má však na Slovensku uplatňovať len najbližšie štyri roky. "Účelom ustanovenia takto definovanej minimálnej miery valorizácie dôchodkov je garantovať istú minimálnu sumu zvýšenia dôchodku, ktorá by bola akceptovateľná dôchodcovskou verejnosťou. V súvislosti s uvedeným sa navrhuje aj minimálna valorizácia úrazovej renty," skonštatoval rezort práce v predkladacej správe k novele zákona.

Od začiatku tohto roka si pritom dôchodcovia prilepšili, keď im vzrástol dôchodok o pevnú sumu 8,20 eura. Predčasným starobným penzistom sa od začiatku roka zvýšili dôchodky o 7,90 eura mesačne. Invalidný dôchodok priznaný pre pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 percent išiel od začiatku roka 2017 nahor o 7,10 eura, v prípade sumy jednej polovice predstavoval nárast 2,60 eura. O 4 eurá sa zvýšil invalidný dôchodok priznaný pri poklese schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť najviac o 70 percent a pri sume jednej polovice tohto dôchodku o 1,70 eura. Vzrástol aj vdovský a vdovecký dôchodok, a to o 5,30 eura, ako aj sirotský dôchodok o 2,60 eura.

Úprava ďalších oblastí 

Novela zákona však okrem zvyšovania dôchodkov upravuje aj ďalšie oblasti. Zrušia sa napríklad aj ustanovenia, na základe ktorých mali byť zamestnávatelia v systéme úrazového poistenia rozdelení do nebezpečnostných tried s rozdielnou výškou poistného, a zavádza sa jednotná sadzba pre všetkých zamestnávateľov bez uplatňovania bonusov a malusov.

Zmiernia sa aj podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti predĺžením doby, počas ktorej musí žiadateľ splniť podmienku doby poistenia. Namiesto troch rokov sa bude posudzovať splnenie dvojročnej doby poistenia počas posledných štyroch rokov a táto podmienka platí pre všetkých uchádzačov o zamestnanie. Rezort predpokladá, že zmeny v zákone umožnia väčšiemu počtu ľudí získať túto dávku, ak prídu o prácu.

01 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 02 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 03 - Modified: 2024-04-16 09:00:00 - Feat.: - Title: Máte v pláne odísť do penzie? HN vám prinášajú tabuľku, podľa ktorej zistíte, kedy môžete 04 - Modified: 2024-03-27 14:30:00 - Feat.: - Title: V čom spočívajú špecifiká zdanenia príjmov seniorov? V istých prípadoch nemusia platiť dane, tvrdí odborník 05 - Modified: 2024-03-26 19:08:49 - Feat.: - Title: Je to jednoducho lož. Ondruš odmieta tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:56