Peter Kažimír sa stal už počas „gréckej jari“ neformálnym hovorcom eurozóny a jeho slová o ďalšej integrácii menovej únie majú veľkú váhu.Reuters
StoryEditor

Kažimír chce byť šéfom európskych ministrov financií. Patrí medzi horúcich favoritov

06.11.2017, 10:40
Autor:
TASRTASR
Neformálne združenie ministrov financií eurozóny povedie od decembra nový človek.

Slovenský minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) v pondelok na úvod zasadnutia ministrov financií EÚ v Bruseli potvrdil, že v tejto chvíli ešte nie je oficiálnym kandidátom, ale má záujem uchádzať sa o post predsedu Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny.

Euroskupina bude hlasovať o nástupcovi terajšieho šéfa Jeroena Dijsselbloema v decembri, nový šéf sa ujme svojej funkcie v januári 2018.

"V tomto momente ešte nie som kandidátom. Čakajú nás rokovania politickej rodiny socialistov a sociálnych demokratov, ktorej som členom," uviedol Kažimír po príchode do Bruselu. Upozornil, že európski socialisti musia najskôr dospieť k dohode a jednote na spoločnom kandidátovi.

Okrem Kažimíra je z tábora sociálnej demokracie o post predsedu Euroskupiny v hre aj portugalský minister financií Mário Centeno. Kandidáti z Luxemburska či Lotyšska zastupujú liberálov a zelených. Európska ľudová strana (EPP) sa o túto funkciu neuchádza, lebo jej zástupcovia obsadili všetky najdôležitejšie posty v euroinštitúciách.

"Nepochybujem, že táto pozícia je veľmi významná pre krajiny typu Slovensko a Portugalsko. Určite by to bolo osobitné ocenenie," uviedol Kažimír. "Mám ako osoba záujem o túto pozíciu zabojovať, ale čakám na dohodu v rámci politickej skupiny," dodal.

Podľa jeho slov sa členovia Euroskupiny musia ešte dohodnúť aj na tom, aký bude štatút budúceho šéfa tohto združenia, lebo sú určité politické návrhy, aby šéf Euroskupiny bol viac "vizionársky", aby bol tesnejšie prepojený s Európskou komisiou a návrhom na vytvorenie permanentného predsedu Euroskupiny oponujú hlasy za zachovanie súčasného stavu, keď rokovania tejto skupiny po dohode vedie jeden z ministrov financií eurozóny.

Európsky týždenník Politico uviedol, že Kažimírovi prichádza vhod skúsenosť nadobudnutá počas vlaňajšieho predsedníctva v Rade EÚ, čo mu môže pomôcť pri presvedčovaní ostatných stredoeurópskych krajín, aby vstúpili do eurozóny.

Na otázku TASR, či je pripravený na takúto "misiu", minister pripomenul, že stredoeurópske krajiny si vedú dobre z hľadiska ekonomického rastu, zamestnanosti a dobiehania ostatných členských krajín, "pre vstup do menovej únie by sme im mali ponúknuť projekt, ktorý má pre nich jasný význam".

Zároveň však upozornil, že na rozhodnutie prijať euro je potrebný konsenzus celej politickej elity v jednom štáte. "Toto je hendikep, ak si pozrieme politický vývoj v krajinách okolo Slovenska. Ale my sme stále úspešní a nadšení členovia eurozóny," uviedol v závere.

01 - Modified: 2022-03-30 12:01:29 - Feat.: - Title: Kažimír: Inflácia prekročí 10 percent, dramatický vývoj vojny by zastavil ekonomický rast 02 - Modified: 2022-03-30 12:01:52 - Feat.: - Title: Kažimír: Inflácia prekročí 10 percent, dramatický vývoj vojny by zastavil ekonomický rast 03 - Modified: 2022-03-11 10:37:18 - Feat.: - Title: Kažimír: Riziko vyššej inflácie na dlhší čas sa zvýšilo, ECB reaguje 04 - Modified: 2022-02-18 17:23:28 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: S Matovičom máme pracovný vzťah. Zmrazenie cien považujem za náš spoločný úspech 05 - Modified: 2022-02-16 14:40:03 - Feat.: - Title: Strata aj posledných zvyškov Sulíkovho zdravého rozumu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 06:29