StoryEditor

Poliaci sa odstávky neboja

08.01.2007, 23:00
Spoločnosti PKN Orlen, ktorá je lídrom maloobchodného predaja pohonných hmôt v Poľsku, sa síce odstávka dodávok ruskej ropy dotkla, okamžitý vplyv na maloobchodný trh však firma neočakáva.

Spoločnosti PKN Orlen, ktorá je lídrom maloobchodného predaja pohonných látok v Poľsku, sa síce odstávka dodávok ruskej ropy dotkla, okamžitý vplyv na maloobchodný trh však firma neočakáva. "Predpokladáme, že súčasná situácia neovplyvní maloobchodné ceny," povedal pre HN hovorca PKN Orlen Dawid Piekarz. Spoločnosť vlastní v Poľsku a Nemecku vyše 2 400 čerpacích staníc.
Napriek prerušeniu dodávok ruskej ropy do Poľska a Nemecka produkuje hlavná rafinéria Plock spoločnosti PKN Orlen na hranici svojich produkčných možností. "Tak by to malo byť aj naďalej. Máme vlastné prevádzkové rezervy v rafinérii Plock a tiež rezervy v podzemných skladovacích priestoroch baní IKS Solino," vysvetlil Piekarz. Ako dodal, spoločnosť plánuje požiadať ministerstvo hospodárstva o povolenie čerpať v prípade nevyhnutnosti aj štátne ropné rezervy. "To by malo zabezpečiť nepretržitú prevádzku na najbližších 80 dní," uzatvára Piekarz.
Aby sa v budúcnosti predišlo takejto situácii, PKN Orlen zvažuje alternatívy zabezpečenia dodávok ropy inou cestou. Najviac je naklonená možnosti dovážania potrebného objemu ropy pre poľské rafinérie po mori. Dodávky by mali zabezpečiť námorné zariadenia firmy Naftoport v prístavnom meste Gdaňsk.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 05:19