Bankomat - ilustračná snímkaPeter Mayer
StoryEditor

NBS dvíha varovný prst: zadlženie Slovákov dosiahlo v regióne rekordné hodnoty

28.11.2017, 13:20
Autor:
ČTKČTK
Vývoj zadlženia Slovákov označila centrálna banka za rizikový, nevylučuje ďalšie opatrenia.

Zadlženosť domácností na Slovensku vzhľadom na veľkosť ekonomiky dosiahla maximálnych hodnôt v regióne strednej a východnej Európy. Informovala o tom dnes Národná banka Slovenska (NBS), ktorá spomínaný vývoj označila za rizikový.

"Najvýraznejším rizikom je intenzívny rast zadlženosti domácností. Tempo rastu je také, že sme sa dostali na najvyššiu úroveň v regióne strednej a východnej Európy. Tento rast pokladáme za nadmerný," povedal člen bankovej rady NBS Vladimír Dvořáček.

Opatrenia NBS

Za prvé tri štvrťroky tohto roka úvery domácnostiam na Slovensku vzrástli medziročne o 13,6 percenta. Podľa Dvořáčka to ovplyvnil hlavne pokles úrokových sadzieb a marží bánk.

Zadlženosť slovenských domácností sa zvyšuje nepretržite od roku 2005 ako v jedinej krajine v EÚ. Tento vývoj pokračuje napriek tomu, že NBS tento rok zaviedla opatrenia s cieľom obmedziť poskytovanie pôžičiek na bývanie rizikovým klientom. V budúcom roku vstúpia do platnosti regulácie v oblasti spotrebiteľských pôžičiek. Podľa Dvořáčka je centrálna banka pripravená prijať aj ďalšie opatrenia.

Nízke sadzby 

Vysoká miera zadlženosti domácností podľa NBS prináša viacero rizík, keď sa zvyšuje finančná zraniteľnosť domácností v prípade mimoriadnych udalostí ako sú pokles príjmov či strata zamestnania.

K zvyšovaniu objemu poskytnutých pôžičiek obyvateľom na Slovensku dochádza v čase nízkych úrokových sadzieb, ekonomického rastu a poklesu miery nezamestnanosti na historické minimá. V krajine  rastie objem poskytnutých pôžičiek na bývanie aj spotrebiteľské úvery.

Udržané hospodárenie 

"Nárast zadlženosti nesúvisí so zlepšením ekonomických fundamentov," upozornila NBS, ktorá zároveň nevylúčila ďalšie sprísnenie kapitálových požiadaviek vo finančnom sektore. Zvyšuje sa tiež objem úverov, ktoré čerpajú podniky.

Práve rastúci objem poskytnutých pôžičiek a pokles nákladov na nesplácané úvery kompenzovali podľa NBS zníženie úrokových marží. Peňažné ústavy za prvé tri štvrťroky tohto roka svoje hospodárenie po očistení o jednorazové vplyvy zhruba udržali na minuloročnej úrovni.

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Tabuľka cien potravín: veľké porovnanie desiatok produktov, polovica z nich zlacnela (prehľad) 02 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 03 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Ceny akcií zdravotných poisťovní sa zosypali 04 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:20