Tomáš DruckerTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Odpúšťanie odvodov pre nízkopríjmových sa má zrušiť

29.11.2017, 10:42
Zamestnávateľ po novom zaplatí za ľudí s minimálnou mzdou o 88 eur viac.

Zdravotnícky výbor Národnej rady včera schválil zrušenie odvodovej odpočítateľnej položky pre firmy. Návrh teraz putuje na schvaľovanie parlamentu. Ak prejde, zamestnávatelia by si pri ľuďoch s najnižšími príjmami nemohli znížiť platby do zdravotnej poisťovne, finančne to teda zaťaží najmä podnikateľov.

Žiadna diskusia s nimi neprebehla. Návrh predložil poslanec Richard Raši so schválením ministra zdravotníctva Tomáša Druckera priamo na zdravotníckom výbore. Bez diskusie, rokovaní či tripartity.

Bez debaty

Rovnako ako prebehlo presne pred rokom zrušenie stropu na platenie zdravotných odvodov. Zamestnávatelia sa voči postupu búria, podľa Druckera je to v poriadku. „Nie sú tu žiadne veci, o ktorých sa nedebatovalo,“ povedal Drucker na margo včerajšieho hlasovania výboru.

Viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka hovorí, že sa o rušení odpúšťania odvodov dozvedel až v nedeľu, z diskusnej relácie TA3 V politike.

Záťaž pre firmy

Odvodovú odpočítateľnú položku zaviedol v roku 2015 premiér Róbert Fico v rámci prvého sociálneho balíčka. Kompenzovať sa tak mali zvýšené mzdové náklady zamestnávateľov, keďže minimálna mzda vtedy stúpla z 352 na 380 eur. Vláda vtedy uviedla, že je potrebné, aby sa odvodová úľava dostala do účinnosti spolu s nárastom minimálnej mzdy, inak by hrozili veľké ekonomické škody v podobe prepúšťania a hospodárskych ťažkostí podnikov. Minimálna mzda má však rásť aj budúci rok, zvýši sa o 45 eur.

„Ak by sa skutočne zrušila odvodová odpočítateľná položka zvýšenie minimálnej mzdy a súčasné zrušenie položky by pre zamestnávateľov znamenalo zvýšenie mzdových nákladov pri zamestnancovi s minimálnou mzdou o 88 eur mesačne,“ upozorňuje poslanec Jozef Mihál. Machunka hovorí, že v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou to môže znížiť čisté príjmy ľudí, aj napriek zvyšovaniu „minimálky“. „Oni to však do parlamentu predložili bez akýchkoľvek dopadov a analýz, ktoré chýbajú,“ upozorňuje Machunka.

Viac pre Všzp?

Dôvodom, prečo k tomu štát pristúpil je podľa neho zlá finančná situácia Všeobecnej zdravotnej poisťovne.  Tá totiž skončila minulý rok s vyše 100-miliónovým dlhom. A ak sa odvodová odpočítateľná položka zruší, viac peňazí dostanú práve  zdravotné poisťovne.

Nejde pritom o prvú zmenu, o ktorej sa diskutuje a ktorá by finančne pomohla zadlženej štátnej poisťovni. Ministerstvo zdravotníctva chce tiež upraviť vzorec na prerozdelenie poistného medzi všetkými troma poisťovňami. Všeobecná zdravotná poisťovňa by tak podľa ich výpočtov vďaka tejto úprave získala približne 30 miliónov eur navyše do roku 2019. ​

01 - Modified: 2016-11-04 10:32:24 - Feat.: - Title: V parlamente nerokovali o obrovskej strate štátnej poisťovne. Koaliční poslanci neprišli 02 - Modified: 2016-05-04 12:07:54 - Feat.: - Title: Drucker prezradil šéfa zdravotnej poisťovne. Kľúčový post dostal Kočan
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 02:18