TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Vláda nevyužila dobrú situáciu. Pozrite si reakcie na štátny rozpočet (anketa)

13.12.2017, 11:17
Parlament dnes schválil návrh štátneho rozpočtu z dielne Petra Kažimíra.

Eugen Jurzyca, tímlíder SaS pre verejné financie

V rozpočtovo dobrých časoch vláda nevyužila rastúce príjmy na to, aby dosiahla zlepšené výsledky v sektoroch financovaných z verejných príjmov (zdravotníctvo, školstvo...) a znížila verejný dlh a deficit aspoň tak, ako sama sľúbila. Ubrať treba tam, kde je najviac plytvania. Na škandáloch bolo vidno, kde.

Milan Krajniak, podpredseda Sme rodina

Štátny rozpočet na rok 2018 je antisociálny. Nijako nepomáha ľudom, ktorí sa musia stále viac zadlžovať, aby si vôbec mohli zachovať akú takú životnú úroveň. Naopak, vláda chce vyberať stále viac daní od ľudí, ale od firiem chce vybrať na dani z príjmu o 700 miliónov eur menej ako v minulom roku. Ešte horší je plánovaný hospodársky výsledok v štátnych podnikov, pretože napríklad v SPP alebo Slovenskej energetickej a prenosovej sústave počíta vláda s veľkým poklesom zisku napriek tomu, že ekonomike sa údajne darí.

Martin Hošták, tajomník Republikovej únie zamestnávateľov

Predložený návrh rozpočtu verejnej správy hodnotíme negatívne z dôvodu opätovného odsúvania prijatia vyrovnaného rozpočtu. Pri zodpovednom hospodárení štátu by sa dnes mala viesť diskusia o veľkosti a type znižovania daní a nie o tom, či bude vyrovnaný rozpočet o dva alebo tri roky. Zníženie daní a odvodov by pritom umožňovalo dlhodobo stimulovať ekonomický rast.

Peter Goliaš, INEKO

Nevyužitie dobrých časov na rýchlejší pokles deficitu aj verejného dlhu sa nám môže vypomstiť v najbližšej kríze. Vlada totiž bude mať menši priestor na tlmenie negatívnych dopadov.

Robert Chovanculiak, INESS

Tohtoročný rozpočet je premrhaná príležitosť, ktorú nám poskytli dobré časy. Vláda sa rozhodla navýšiť pôvodne plánovaný deficit skoro na dvojnásobok. Navyše je ešte veľmi otázne, či ho vôbec zvládne dodržať, keďže posledné roky ukazujú, že vláda nie je schopná dodržať svoje rozpočtované ciele a v skutočnosti sa ukáže, že bol deficit vyšší ako sa rozpočtoval.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení oceňuje pokračovanie v konsolidácii verejných financií, ale zároveň treba podotknúť, že práve v čase priaznivej ekonomickej konjunktúry, mohli byť opatrenia na konsolidáciu omnoho ambicióznejšie. Je to dôležité predovšetkým preto, aby sa vytvoril priestor na obdobie krízy, ktorá sa opakuje v určitých cykloch, ktorá vieme, že príde, len sa nevie, kedy. Treba myslieť na horšie časy, aby sa potom vedela stimulovať ekonomika a dostatočne zabezpečiť výdavky štátneho rozpočtu, ktorý bude napätý pre znižovanie ekonomickej aktivity, ktorá bude s krízou určite spojená. Predchádzajúca vláda, mala totiž za cieľ mať vyrovnaný rozpočet už teraz. Keď to bude štát neustále odkladať, tak 2019 môže byť rizikový, pretože to je takmer volebný rok 2020, a to je opäť vážne riziko pre vyrovnaný rozpočet.

01 - Modified: 2024-04-04 14:10:07 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada počíta s infláciou pod tri percentá, očakáva vyšší rast ekonomiky 02 - Modified: 2024-03-17 14:16:37 - Feat.: - Title: Kováčik pre HN: Iba športový úspech dnes už sponzorom nestačí. Investičný dlh sme ešte nedobehli 03 - Modified: 2024-03-12 12:09:29 - Feat.: - Title: Kmotrík ml. pre HN: Vnímam, čo je najväčší problém Slovana. Musíme na tom zapracovať 04 - Modified: 2024-02-24 16:18:00 - Feat.: - Title: Drvivá väčšina spoločností nemá pripravené rozpočty na tento rok, môžu ušetriť na nákladoch 05 - Modified: 2024-02-10 07:57:00 - Feat.: - Title: Europarlament a členské krajiny Únie sa dohodli na reformách rozpočtových pravidiel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 02:14