StoryEditor

Slováci míňajú priveľa energie

28.03.2006, 00:00
Najväčšími energetickými problémami Slovenska sú energetická závislosť a vysoká spotreba. Vláda by mala pripraviť podmienky, aby sa čo najskôr aj v praxi otvoril trh s energiami.
Najväčšími energetickými problémami Slovenska sú energetická závislosť a vysoká spotreba. Vláda by mala pripraviť podmienky, aby sa čo najskôr aj v praxi otvoril trh s energiami. Na pôde ministerstva hospodárstva to včera uviedol šéf Medzinárodnej energetickej agentúry Claude Mandil. Popri rokovaniach o našom budúcom členstve v agentúre predstavil hodnotiacu správu o energetike na Slovensku, ktorú odborníci pripravovali vlani.
Slováci podľa výsledkov auditu oproti ostatným európskym štátom stále plytvajú energiou. "Priemerná domácnosť vydá na energie 10 až 15 percent príjmov, pri domácnostiach s nízkym príjmom je to až do 30 percent. Na porovnanie - Nemci platia asi šesť percent," povedal Mandil. Súvisí to nielen s rozdielmi v platoch, ale hlavne s vyššou spotrebou u nás, ktorú zapríčiňujú energetické parametre budov, vlastnosti spotrebičov a priemyselnej techniky, ale aj nedostatok vedomostí o možnostiach šetrenia.
Rizikom pre slovenskú ekonomiku je vysoká miera závislosti od dodávok z Ruska. "Nie sme si istí, či monopolný dodávateľ plynu Gazprom investuje dosť do infraštruktúry smerom k spoľahlivosti dodávok," povedal Mandil. Minister hospodárstva Jirko Malchárek ich však hodnotí ako "doteraz veľmi bezpečné". Cez našu krajinu smeruje plyn a ropa do západnej Európy, čo nám dáva podľa ministra technickú výhodu.
Podľa predstaviteľov Medzinárodnej energetickej agentúry je Energetická politika Slovenska, ktorú vláda schválila začiatkom roka, príliš všeobecná. Aj keď sme podľa správy urobili za posledné roky výrazný posun vpred, vláda by mala vytvoriť podmienky na vstup nových hráčov a reálnu liberalizáciu trhu s energiami, čo by energetike pomohlo.

Členmi agentúry budeme do roka
Slovensko by sa malo stať členom Medzinárodnej energetickej agentúry najneskôr začiatkom budúceho roka. Dovtedy ešte treba splniť niektoré podmienky, ako napríklad doplnenie strategických zásob ropy na úroveň dovozu za 90 dní. "Úlohy plníme dostatočne rýchlo, členom agentúry sa staneme skôr ako susedné Poľsko," povedal Malchárek. Agentúra združuje 26 najvyspelejších krajín sveta, jej úlohou je koordinovať kroky v oblasti zabezpečovania dodávok energií a energetickú politiku v členských štátoch. Okrem USA, Japonska, Kanady a starej europätnástky sú členmi už aj Maďarsko i Česko.

Dovoz energetických nosičov zo zahraničia
Jadrové palivá 100,00%
Ropa 99,00%
Zemný plyn 97,00%
Uhlie 80,00%
Zdroj: Medzinárodná energetická agentúra

Čo navrhuje agentúra:
- urobiť kroky k liberalizácii trhu so štátom ako kontrolórom
- disponovať dostatočnými rezervami plynu a ropy
- rozvíjať alternatívne zdroje energie, ktoré znižujú závislosť na dovozoch
- rekonštuovať staršie energeticky náročné budovy
- podporovať projekty na úspory energie
Zdroj: Medzinárodná energetická agentúra
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 23:25