StoryEditor

Štát platí manažérom málo

07.02.2007, 23:00
Viacero kandidátov na primátorov či starostov sľubovalo pred komunálnymi voľbami občanom internet zadarmo. Nápad sa do praxe podarilo dostať martinskému primátorovi Andrejovi Hrnčiarovi. Mesto v spolupráci s firmou Gaya už spustilo skúšobnú prevádzku v nemocnici a na pešej zóne. Okrem internetu by mali domácnosti v meste dostať zadarmo aj telefonovanie.

Nový predseda Telekomunikačného úradu Branislav Máčaj mesačne zarába 68 778 korún, ku ktorým by mali pribudnúť odmeny. Pre bývalého konateľa alternatívneho operátora eTel a vlastníka advokátskej kancelárie to znamená, že popri profesionálnom raste mu štvornásobne klesol mesačný príjem. "Platové predstavy ustúpili profesionálnej výzve. Nejaké peniažky som si už zarobil," povedal pre HN Máčaj, ktorý prezradil, že súčasnú sumu zarábal pred ôsmimi rokmi.
Sám si navrhne odmeny
Máčajovi podľa vlastných slov priklepli najvyššiu mzdu, akú mu podľa zákona mohli dať. V zákone však vidí medzeru, keďže ten v prípade jeho funkcie, ako aj u šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, nemyslel na stopercentné zvýšenie za vykonávanie funkcie mimoriadnej významnosti. Podľa Dušana Bernátha z osobného úradu ÚRSO Karol Dvorák odmenu nedostáva, lebo na ňu zo zákona tiež nemá nárok.
Stopercentný príplatok by v Máčajovom prípade znamenal ďalších 25--tisíc korún mesačne. Ide o príplatok, ktorý môže dostať hociktorý sekčný šéf na ministerstve či dokonca Máčajov podriadený riaditeľ odboru. Plat nového predsedu Telekomunikačného úradu posudzovalo ministerstvo práce, keďže Úrad pre štátnu službu už neexistuje. "Ministerstvo dopravy mi pôvodne chcelo navrhnúť vyšší plat," prezradil Máčaj, ktorý dvakrát ročne navrhne svoje odmeny ministrovi dopravy Ľubomírovi Vážnemu, a ten ich predloží vláde na schválenie.
Hoci je Máčaj šéfom úradu už od 14. decembra, keď o tom rozhodol parlament, plat mu schválila vláda až včera. "Dostal som rovnaké peniaze ako bývalý predseda s tým, že potom sa to dorovná," povedal Máčaj, ktorý bude zarábať len dvojnásobne viac, než je priemerná mzda v telekomunikačnom sektore. Vláda včera odsúhlasila aj plat pre jeho podpredsedu Juraja Michňu, a to 58 774 korún plus odmeny.
Súkromní šéfovia = dvakrát viac
Splnomocnenec vlády pre prijatie eura Igor Barát dostane základný plat 82 200 korún, do funkcie nastupuje o týždeň. Od konca roka 2005 do júla 2006 v nej pôsobil nominant SDKÚ--DS Ivan Štefanec. "Môj plat vyplýva zo zákona, nedá sa to inak komentovať," povedal Barát, ktorý je od roku 2003 hovorcom Národnej banky Slovenska.
Keďže trvalo až pol roka, kým bude obsadený post splnomocnenca pre euro, objavili sa hlasy, že ľavicová vláda nemá záujem o plánované prijatie eura už od januára 2009. Barát má však opačný názor. "Všetky kroky vlády potvrdzujú, že euro od začiatku roka 2009 považuje za prioritu," dodal.
V porovnaní s vedúcimi pracovníkmi veľkých súkromných spoločností v Bratislave sú však spomínané platy približne polovičné. Podľa štatistík Treximy zarábajú súkromní riaditelia a prezidenti v priemere 151--tisíc korún mesačne. Štátna správa si u najvyšších pracovníkov na takéto platy zatiaľ netrúfa, a to aj napriek tomu, že riadia nemenej dôležité rezorty.

Plat predsedu Telekomunikačného úradu
-- platová tarifa 25 010 Sk
-- príplatok za riadenie 18 758 Sk
-- osobný príplatok 25 010 Sk
-- mesačný základ spolu 68 778 Sk

Plat splnomocnenca vlády pre zavedenie eura
-- funkčný plat ako poslanec NR 51 900 Sk
-- paušálna nezdanená náhrada 30 300 Sk
-- mesačný základ spolu 82 200 Sk
(Zdroj: Úrad vlády)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 04:46