StoryEditor

EÚ hrozí pokutou za nadmerné zásoby

14.09.2005, 00:00
Európska únia hrozí Slovensku, ako aj ostatným novým členským štátom miliónovými sankciami za údajné nadmerné zásoby vybraných poľnohospodárskych a potravinárskych komodít. Európska komisia pokuty predbežne vyčíslila na 383,3 milióna eur, teda 14,6 miliardy korún, z toho Slovensku hrozí 30 miliónov eur. Najhoršie, so sankciou 136 miliónov eur, obišlo Poľsko, potom Maďarsko, ktoré by malo zaplatiť 95 miliónov eur.
Európska únia hrozí Slovensku, ako aj ostatným novým členským štátom, miliónovými sankciami za údajné nadmerné zásoby vybraných poľnohospodárskych a potravinárskych komodít. Európska komisia pokuty predbežne vyčíslila na 383,3 milióna eur, teda 14,6 miliardy korún, z toho Slovensku hrozí 30 miliónov eur. Najhoršie, so sankciou 136 miliónov eur, obišlo Poľsko, potom Maďarsko, ktoré by malo zaplatiť 95 miliónov eur.
Nejasné výpočty
Slovenské ministerstvo pôdohospodárstva pokutu za nadmerné zásoby odmieta. Rovnaký postoj zaujali aj ostatné nové členské štáty.
Ako povedala hovorkyňa rezortu pôdohospodárstva Katarína Czajlíková, podľa komisie malo Slovensko pri vstupe do únie nadmerné zásoby 12 výrobkov, najmä ryže, bravčového mäsa, hydiny, konzervovaných hríbov a mandarínok. "Nie je však jasné, či sa pri výpočtoch rátalo s celou komoditou alebo len s položkami uvedenými v nariadení č. 1972/2003 o prechodných opatreniach s ohľadom na obchod s agropotravinárskymi výrobkami," dodala Czajlíková.
Opatrenia komisia prijala pri vlaňajšom rozširovaní kvôli ochrane svojho poľnohospodárskeho trhu. Cieľom nariadenia bolo predísť prípadnému zneužitiu rozdielnych obchodných podmienok. Malo zabrániť špekulatívnym dovozom a tvorbe nadlimitných zásob. Týkalo sa to najmä komodít, ktoré mali rozdielne clá pred vstupom a po ňom, čím by sa deformoval trh.
Spoločný postup
Rezortní ministri z nových členských štátov odovzdali v pondelok po ukončení neformálnej Rady ministrov poľnohospodárstva v Londýne spoločný list adresovaný eurokomisárke Mariann Fischer Boelovej. Žiadajú o vysvetlenie stanovenia nadlimitných zásob a výšky sankcií.
Cieľom spoločného postupu je donútiť Európsku komisiu, aby upustila od akéhokoľvek trestania. Podľa Boelovej je celá vec veľmi citlivá a bude sa postupne riešiť.
Ministerstvo pôdohospodárstva očakáva, že sa tento problém podarí vyriešiť ešte do konca roka a k plateniu pokuty nakoniec vôbec nedôjde. Jedným z argumentov je, že komisia rozbehla vyšetrovanie po viac ako roku od rozšírenia EÚ a doteraz nebol zistený žiadny destabilizační vplyv nadmerných zásob na vnútorný trh.
Ďalšie pokuty zatiaľ nehrozia
Ostatným ministerstvám nehrozia žiadne sankcie sa porušovanie podmienok, ktoré boli podpísané pri vstupe Slovenska do EÚ. "Momentálne nemám žiadne informácie, že by Európska komisia chcela Slovensko pokutovať," povedala vedúca sekcie aproximácie práva na Úrade vlády Mária Krošláková. Vo väčšine prípadov komisia iba písomne napomína rezorty, ktoré nedodržiavajú právne normy únie.


Sankcie za nadmerné zásoby
Krajina Nadmerné zásoby (v tis. t) Sankcie (v mil. Eur)
Cyprus 95

11,8

Česko 96,5

47

Estónsko 30,4

23,9

Lotyšsko 29,7

15,1

Litvy 30,4

17,2

Maďarsko 18,8

95,9

Malta 5,9

3,5

Poľsko 248,3

136,1

Slovensko 50

30,4

Slovinsko 3,8

2,5

Zdroj: Európska komisia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 00:11