StoryEditor

Cena práce rastie rýchlo, odchod investorov zatiaľ nehrozí

26.06.2006, 00:00
Práca na Slovensku zdražuje. V prvom štvrťroku 2006 zdraželi slovenskí zamestnanci o 7,5 %. Hodinové náklady na prácu sú u nás päťkrát menšie ako je priemer EÚ, investori by zatiaľ odchádzať nemali.
Práca na Slovensku zdražuje. Priemerné hodinové náklady na zamestnanca sa zvyšujú štvrtým najrýchlejším tempom v Európe, hneď po Lotyšsku, Estónsku a Litve. V prvom štvrťroku 2006 zdraželi slovenskí zamestnanci o 7,5 percenta. Hodinové náklady na prácu sa u nás pohybujú okolo päť eur, v prepočte 192 korún. "Hodnota práce na Slovensku patrí medzi najnižšie v EÚ, kde je priemer nad 24 eur. Bolo by smutné, keby pri šesťpercentnom hospodárskom raste nerástla," hovorí ekonóm Pavol Kárász. Aj keď Slovensko sa bude postupne približovať európskemu priemeru, odchádzanie zahraničných investorov podľa ekonómov v najbližších rokoch nehrozí.

Odísť môžu najjednoduchšie výroby
Vývoj ceny práce ovplyvňuje predovšetkým vývoj platov. "Do toho ešte vstupuje výška odvodového zaťaženia alebo nové normy, napríklad o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci. Tieto položky prácu jasne predražujú," povedal hovorca Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták. Ako dodáva analytik Poštovej banky Miroslav Šmál, do výšky miezd výrazne hovoria aj odbory. "Sú to najmä obrovské odborové kolosy, ako napríklad v ŽSR s veľkým počtom zamestnancov, a to sa potom na štatistike prejaví," dodáva. Podľa Kárásza bude však cena práce na Slovensku ešte dlho atraktívna. "Je vysoko pravdepodobné, že ešte v roku 2013 budú hodinové náklady na práce pod úrovňou 10 eur," tvrdí. Odchod tak hrozí iba najmenej náročným výrobám s nízkou pridanou hodnotou.

Automobilky mimo zóny ohrozenia
Nie však v automobilovom priemysle. Nízke mzdy neboli podľa Márie Novákovej, riaditeľky Združenia automobilového priemyslu, najdôležitejšou prioritou príchodu zahraničných investícií. "Investície v automobilovom priemysle na Slovensku nie sú také, že sa zbalia a odídu, ako sa to stalo napríklad výrobe káblových zväzkov. Smerovali do technológií, strojov, zariadení a lisovní, to nie sú investície na päť rokov," pripomína. Podľa Novákovej je aj dôležité, ako rýchlo budú rásť mzdy v starých členských krajinách EÚ. "Treba hodnotiť aj to, ako rastie ekonomika a náklady tam. Nedá sa povedať jednoznačne, že od nás podniky odídu, ak budú rásť pracovné náklady," myslí si. Práve automobilový priemysel má nedostatok kvalifikovaných pracovníkov. "Mnohé firmy majú problémy, preto musia zvyšovať mzdy, aby pracovníkov prilákali," tvrdí Hošták.

Dôležitá bude hospodárska politika
Rast nákladov na prácu na Slovensku sa však môže pribrzdiť. "A to vtedy, ak bude hospodársky rast nižší, ako sú očakávania, alebo ak sa pri vstupe do eurozóny vláda dohodne s odborovým zväzom na miernejšom raste miezd, aby neohrozila infláciu," dodáva Kárász. Na rast nákladov práce bude mať podľa analytika Tatra banky Elizeja Macha vplyv aj hospodárska politika novej vlády a ďalšie investičné aktivity na Slovensku. "Odchádzajúca vláda sa snažila vo svojich stratégiách naznačiť tendencie smerujúce k znalostnej ekonomike. Mala snahu prilákať investície s vyššou pridanou hodnotou, import technológií a výskumné aktivity," hovorí.
Na náročnejšie výroby, vedu a výskum sa podľa Šmála nedalo prejsť hneď. "Ako budú odchádzať najjednoduchšie výroby, tak môžu prichádzať noví investori, ktorí sa budú zameriavať na vyššiu pridanú hodnotu. Takýmto vývojom musela prejsť každá krajina," tvrdí. Podľa Hošťaka budú firmy nenáročné na prácu odchádzať na východ a juhovýchod Európy. "Samozrejme, presúvanie bude. Príkladom bol aj Samsonite, ktorý nedávno odišiel zo Šamorína. Ale ak Slovensko bude k lacnej pracovnej sile ponúkať naďalej výhodné daňové prostredie, zlepší vymožiteľnosť práva, tak odsun výrob, ktoré by súviseli s rozvojom znalostnej ekonomiky, nehrozí," tvrdí Kárász.

Kde rastú hodinové náklady práce najrýchlejšie* (v %)
Lotyšsko 19,0
Estónsko 14,9
Litva 13,2
Slovensko 7,5
Maďarsko 5,0
Lovinsko 4,9
Česko 4,9
Portugalsko 4,3
Francúzsko 3,9
Poľsko 3,7
Španielsko 3,4
Fínsko 3,2
Rakúsko 2,8
Veľká Británia 2,7
Malta 0,7
Nemecko 0,6
Švédsko 0,4
Holandsko 0,1
EU 25 2,4
* Zmena 1. štvrťroka 2006 oproti 1. štvrťroku 2005
Zdroj: Eurostat

 

01 - Modified: 2003-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: STV je v kríze
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:41