Samozrejme, nesmieme zabudnúť ani na naše hlavné mesto. Vianočné trhy v Bratislave sú totiž už tradične najväčšie a najhonosnejšie na Slovensku. Na výber teda máte z približne 100 stánkov s tými najlepšími dobrotami alebo drobným tovarom. Jednoducho nebudete vedieť, kam skôr skočiť. Vianočné trhy odporúčame spojiť so spoznávaním centra Bratislavy, ktoré je najmä v predvianočnom období skutočne čarovné. Maškrtníkov poteší varené vínko so štrúdľou alebo punč. Milovníci mäsa si nemôžu nechať ujsť výbornú cigánsku alebo pečenú klobásu.Slovakia.travel.sk
StoryEditor

Bratislavský kraj predbieha Londýn aj Paríž. Slovensko sa však Západu prestáva približovať

15.12.2017, 16:33
Autor:
ČTKČTK
Pozrite si, ako sú na tom európske regióny podľa HDP na obyvateľa.

Bratislavský kraj je štvrtým najrozvinutejším regiónom Európskej únie. Vyplýva to z dát, ktoré zverejnil Český štatistický úrad. Rebríček vypracoval na základe hrubého domáceho produktu na obyvateľa a porovnával dáta z roku 2015.

Za Bratislavským krajom tak ostali aj také regióny ako Paríž, Londýn alebo Viedeň. Čím je HDP na hlavu vyšší, tým výkonnejšia je aj ekonomika a tým lepšie sa môžu mať aj obyvatelia. 

Pozrite si v galérii, ako sú na tom vybrané regióny

​Horšie v tomto ukazovateli je na tom Slovensko ako celok. Krajina sa totiž prestala približovať Západu. Teda aspoň v ukazovateli HDP na hlavu obyvateľov krajín Európskej únie (EÚ). V roku 2005 bola hodnota slovenského HDP na hlavu v porovnaní s HDP krajín Európskej únie na úrovni 60 percent. Teda takmer polovičná, vyplýva z údajov Eurostatu.

Od roku 2013 do 2016 stojí hodnota slovenského HDP na hlavu na úrovni 77 percent hodnoty krajín únie. Česi a Poliaci sa k únii v tomto ukazovateli približovať neprestali, zatiaľ čo hodnota Maďarska klesla.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 22:42