StoryEditor

Jadrové kompenzácie budúci rok nebudú

22.11.2005, 23:00
Spotrebitelia nebudú od januára prispievať na likvidáciu jadrových kapacít a vyhoreného jadrového paliva, teda do tzv. Jadrového fondu. Preto sa poplatok 17 halierov, ktorý je súčasťou každomesačnej faktúry, zníži.

Spotrebitelia nebudú od januára prispievať na likvidáciu jadrových kapacít a vyhoreného jadrového paliva, teda do tzv. Jadrového fondu. Preto sa poplatok 17 halierov, ktorý je dnes súčasťou každomesačnej faktúry, zníži.
Väčšinu takto vyzbieraných peňazí Slovenské elektrárne posúvajú do Štátneho fondu likvidácie jadrovoenergetických zariadení. Ročne takto fond cez fakturované ceny elektriny zinkasuje 2,6 miliardy korún.
"Kompenzácia jadra bude na budúci rok nulová," povedal predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Karol Dvorák. Spotrebitelia elektriny však budú naďalej elektrárňam preplácať časť nákladov na spaľovanie domáceho uhlia v elektrárni Nováky.
Stav je dočasný. No od roku 2007 sa cena kilowatthodiny opäť zvýši. Stúpne o desať halierov, ktoré poputujú na likvidáciu historického 15-miliardového dlhu elektrární. Peniaze sa budú zbierať na tzv. Jadrovom účte. Vyše miliardy ročne tak ako dosiaľ nepotečie do Slovenských elektrární, ale do verejnoprávneho fondu. Na Jadrový účet budú odberatelia elektriny zo zákona prispievať až do roku 2017.
Aktuálny 17-halierový príspevok za kilowatthodinu historický dlh nerieši. Predvlani ho zaviedol Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Jeho bývalý šéf Ján Matuský tvrdí, že mal chrániť Slovenské elektrárne pred kolapsom, ktorý podľa neho hrozil po nástupe konkurencie na trhu s elektrinou.
Niekoľkomiliardový historický dlh vznikol tak, že elektrárne v rokoch 1978 až 1994 neprispievali na likvidáciu svojich jadrových kapacít v Jaslovských Bohuniciach. Zákon to nariadil až od roku 1995, keď vznikol Štátny fond likvidácie jadrovoenergetických zariadení. Pritom práve bloky V1 sa budú musieť odstaviť už v rokoch 2006 a 2008. Ukazuje sa, že peniaze na vyraďovanie týchto blokov a na definitívne uloženie jeho vyhoreného paliva nebudú stačiť.
Na vyrovnaní dlhu z rokov 1978 až 1994 cez verejnoprávny fond sa ešte v júni 2004 uzniesla vláda, ktorá ministerstvo hospodárstva zároveň zaviazala do konca minulého roka pripraviť zákon. Spolupracovalo na ňom ministerstvo financií a vtedy vyslovilo predpoklad, že kompenzácia historického dlhu by zaťažila kilowatthodinu elektriny siedmimi haliermi.
Rezort hospodárstva napísal zákon o Jadrovom účte iba nedávno. Na jeho odsúhlasenie tlačí strategický investor Slovenských elektrární, taliansky Enel. Ak by nevyhovoval podmienkam dohodnutým v transakcii, investor nemusí súhlasiť s dokončením predaja 66 percent akcií elektrární.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 11:00