StoryEditor

Vláda chystá predaj ďalších akcií distribučiek

09.01.2006, 23:00

Po Západoslovenskej energetike sa rozbehne doprivatizácia aj Stredoslovenskej a Východoslovenskej energetiky. Porada ekonomických ministrov včera odporučila návrhy doprivatizácie spoločností na zajtrajšie rokovanie vlády. Informoval o tom minister financií Ivan Mikloš.
V oboch prípadoch sa využije predkupné právo strategických investorov Electricité de France a nemeckej RWE, ktoré majú vo firmách 49-percentné podiely od roku 2002. Podľa Mikloša sa použije podobný model ako pri doprivatizácii Západoslovenskej energetiky, kde sa 41 percent akcií predá strategickému investorovi E.on a 10 percent sa pôjde na kapitálový trh.
Na privatizácii Západoslovenskej energetiky sa začalo pracovať začiatkom októbra. Už vtedy pritom minister hospodárstva Jirko Malchárek konštatoval, že mešká. Na otázku, prečo dopredaj podielov zvyšných dvoch distribučiek prichádza až teraz, odpovedal: "Robím to v najrýchlejších termínoch ako sa dalo." Dodal, že si na doprivatizáciu museli urobiť názor najprv v rámci ministerstva, potom v rámci Fondu národného majetku a hovorili aj so zástupcami týchto firiem. Podľa Mikloša by sa doprivatizácia mala skončiť o dva až tri mesiace.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:50