StoryEditor

Ako sa obciam žije v nútenej správe

29.07.2005, 00:00
Život v Devíne, na ktorý v apríli uvalilo ministerstvo financií nútenú správu, sa na prvý pohľad nezmenil. Naďalej je vyhľadávanou lokalitou pre turistov. Ako však vnímajú obmedzenie financovania aktivít tejto bratislavskej mestskej časti jej obyvatelia? "Vedeli sme už dosť dávno, že sa Devín dostane do nútenej správy," skonštatovala trafikantka v Devíne. Obyvatelia sa o zadlženosti obce dozvedeli cez rôzne zdroje.

Niektore obce nevedia hospodáriť ani potom, čo do rúk dostali možnosť zvyšovať miestne dane. V stredu o nútenú správu požiadala košická mestská časť Dargovských hrdinov. Už tretia samospráva sa tak dobrovoľne vzdala časti kompetencií.
Žiadosť ministerstvo financií zatiaľ podľa hovorcu Petra Papanka neschválilo. "A nie je isté, že ju dostanú. Nútená správa nie je nárokovateľná," hovorí.
Na pohľad bez zmien
Ako vlastne fungujú obce v nútenej správe? Život v Devíne, na ktorý v apríli uvalilo ministerstvo financií nútenú správu, sa na prvý pohľad nezmenil. Naďalej je vyhľadávanou lokalitou pre turistov. Ako však vnímajú obmedzenie financovania tejto bratislavskej mestskej časti jej obyvatelia? "Vedeli sme už dosť dávno, že sa Devín dostane do nútenej správy," skonštatovala trafikantka v Devíne. Obyvatelia sa o zadlženosti obce dozvedeli cez rôzne zdroje. "Hovorilo sa o tom medzi ľuďmi," dodáva. "Vedel som, že tu bola holdingová spoločnosť, ktorá plánovala stavať radovú výstavbu na pozemkoch za kostolom. Narobili dlhy, ktoré sa teraz pomaly splácajú," opisuje situáciu ďalší z obyvateľov obce. Iní sa o nútenej správe dozvedeli prostredníctvom miestnych novín Devínčan. Posúdiť, či im krízový rozpočet a obmedzenie financovania len na nevyhnutné potreby zabezpečujúce chod mestskej časti zasahujú do života, ľudia skôr nevedia. "Chýba tu veľa vecí, ale neviem, či je to spôsobené tým," hovorí ďalej Devínčan.
Občania to nepocítia, ale mali by
Starosta Devína Jozef Paczelt hovorí, že obec nastavila rozpočet tak, aby mala dostatok finančných prostriedkov na fungovanie. "Nútená správa a z toho vyplývajúci konsolidačný program a krízový rozpočet je svojím spôsobom administratívne opatrenie, ktoré nijakým spôsobom do života obyvateľov nevstupuje. Čistota je tu stále rovnaká, zimná údržba bude tiež rovnaká," dodáva Paczelt.
Podľa ekonóma SAV Viliama Páleníka nútená správa zasahuje do života občanov a malo by to tak aj byť. "Rozhodne to musia pocítiť, pretože si zvolili zlé zastupiteľstvo a starostu," myslí si. Obec v nútenej správe má vykonávať iba najnevyhnutnejšie funkcie a potreby obyvateľov. "Určite nemôže rekonštruovať cesty, ulice, budovy. Mesto sa neobnovuje, skôr chátra," dodáva Páleník.
Problematické zveľaďovanie obce potvrdil aj Paczelt. "Môže nastať problém s rozvojovými programami obce. Nemôžeme žiadať o grantovú podporu, lebo základnou podmienkou je nevedenie súdneho sporu či exekúcie," konštatuje. Devín by však nemal mať ani s týmto problém. Existuje Nadácia na ochranu a rozvoj Devína, prostredníctvom ktorej sa budú realizovať rozvojové plány. Skultivovali sme Slovanské nábrežie, v tomto budeme ďalej pokračovať," dodáva Paczelt.
Ochrana pred veriteľmi
Prečo mestá žiadajú o nútenú správu, keď eliminuje financovanie iba na najnevyhnutnejšie potreby? V niektorých prípadoch je skôr výhodou ako negatívom. "Znamená ochranu pred veriteľmi. Obec sa tak vyhne konkurzu," tvrdí ekonóm SAV Peter Staněk. V prípade konkurzu by totiž išiel do konkurzu celý majetok obce či mesta.
---------------
Zákon siaha na odmeny
Nútená správa prichádza podľa zákona o rozpočtových pravidlách až po ozdravnom režime. Obec ho musí zaviesť, ak jej záväzky po lehote splatnosti presiahnu 15 percent skutočných bežných príjmov predchádzajúceho roka a neuhradila niektorý zo svojich záväzkov ani do 60 dní od splatnosti. Keď ozdravný režim napriek tomu nezavedie, ministerstvo môže rozhodnúť o nútenej správe. Uvaliť ju môže aj po skončení hospodárenia v ozdravnom režime, ak obec stále neplní podmienky, kvôli ktorým sa dostala do krízového stavu. Počas nútenej správy musí obec schváliť krízový rozpočet. Bez písomného súhlasu núteného správcu, ktorého vymenúva a odvoláva rezort financií, nemôže používať žiadne prostriedky. Starosta, poslanci obecného zastupiteľstva, kontrolór a ani ostatní zamestnanci nemajú po zavedení nútenej správy nárok na odmeny. Ak dôvody nútenej správy pominú, správca predkladá ministerstvu financií návrh na jej zrušenie. (hn/ľja)
--------------
Obce v nútenej správe
Obec Pavlovce:

- v nútenej správe od apríla 2005
- záväzky po lehote splatnosti boli do marca 2,3 milióna korún
- situácia vznikla po zlom hospodárení starého vedenia obecného úradu
Mestská časť Bratislava - Devín:
- v nútenej správe od apríla 2005
- dlhodobé záväzky po lehote splatnosti sú takmer 342,1 milióna korún.
- situácia vznikla zlým podnikateľským projektom pri založení miestnej akciovky Devín Holding v minulom volebnom období.
Mestská časť Košice - Dargovských hrdinov: požiadala ministerstvo financií o nútenú správu, ešte ju nemá potvrdenú
- dlh voči Štátnemu fondu rozvoja bývania 70 miliónov korún, dotácie za 36 miliónov korún na byty musí vrátiť na štátneho rozpočtu
- dlh vznikol, keď starosta Ladislav Lumtzer vyplatil v roku 2002 faktúry za nevykonané práce vo výške 98 miliónov korún

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 16:19