StoryEditor

Rezort financií vyháňa z daní politiku

03.02.2005, 23:00
Rezort financií plánuje vytvoriť Výbor pre daňové prognózy. Okrem ministerstva by sa jeho členmi mali stať aj viacerí ekonómovia z komerčných bánk, Národnej banky Slovenska či Infostatu.
Politici by sa do daňových a odvodových príjmov štátu mali starať čo najmenej. Rozhodujúce slovo patrí podľa ministerstva financií odborníkom. Rezort preto plánuje vytvoriť Výbor pre daňové prognózy. Okrem ministerstva by sa jeho členmi mali stať aj viacerí ekonómovia z komerčných bánk, Národnej banky Slovenska či Infostatu. "Ide o posledný krok odpolitizovania odbornej diskusie o tom, ako by mali daňové a odvodové príjmy rozpočtu v budúcnosti vyzerať," povedal šéf rezortu Ivan Mikloš. Politikov však od daní a odvodov úplne nevyháňa. "Mali by sa sústrediť predovšetkým na legislatívne zmeny a ako čo najefektívnejšie rozdeliť verejné výdavky," zdôraznil minister. Výbor bude posudzovať prognózy rezortu, kritizovať ich a navrhovať zmeny. Nevyhne sa ani hodnoteniu výsledkov daňovej reformy. Opozícia Miklošove snahy víta. "Čím väčšie odborné autority budú pre politikov pripravovať podklady, tým zodpovednejšie sa potom politici k tomu postavia," reaguje poslanec ĽS-HZDS Miroslav Maxon.
Podobný výbor už existuje aj pre makroekonomické prognózy, v ktorom je okrem bánk a Infostatu aj Slovenská akadémia vied. "Konzultujeme s nimi naše makroekonomické odhady preto, aby boli objektívnejšie a čo najprofesionálnejšie," tvrdí Mikloš. V porovnaní s ostatnými členmi výboru je ministerstvo najkonzervatívnejšie. Ani najnovšie predpoklady vývoja slovenskej ekonomiky na ďalšie tri roky, ktoré rezort včera zverejnil, nie sú podľa ekonómov nadsadené.
Ministerstvo financií očakáva, že ekonomika by mala rásť ročne okolo päť percent. Vrchol podľa analytikov rezortu dosiahne o dva roky, kedy by sa rast hrubého domáceho produktu mal dostať nad šesť percent. Inflácia má klesnúť postupne na dve percentá v roku 2007. Rásť má aj životná úroveň. Zatiaľ čo vlani mzdy reálne stúpli (po zohľadnení inflácie) o 1,2 percenta v roku 2008 to má byť 3,7 percenta.
Rezort je opatrný v posudzovaní zamestnanosti. Odhaduje, že v priebehu nasledujúcich troch rokov sa rady zamestnaných rozšíria o 70-tisíc. Nezamestnanosť má klesnúť o jeden a pol percenta. Horší vývoj v nezamestnanosti Mikloš neočakáva, lepší nevylučuje. "Pretrváva prezamestnanosť vo verejnom sektore, najmä v školstve a zdravotníctve a vo verejnej správe," doplnil minister. Rýchlejšiemu rastu zamestnanosti bráni podľa riaditeľa Inštitútu finančnej politiky ministerstva financií Ľudovíta Ódora zvyšovanie veku odchodu do dôchodku a príchod silnejších populačných ročníkov na trh práce než sú tie, ktoré z neho odchádzajú. V nasledujúcich rokoch sa len z tohto dôvodu počet ekonomicky aktívnych ľudí rozšíri takmer o dvestotisíc. "Môže to spomaliť znižovanie nezamestnanosti," vysvetľuje Ódor.
"Prognózy ministerstva považujme za konzervatívne," hodnotia analytici z ING Bank. Podobný názor majú aj v Slovenskej sporiteľni. Ostatným členom výboru sa odhady ministerstva zdajú reálne. Pre Miroslava Maxona sú však až na nezamestnanosť príliš optimistické. "Neviem prostredníctvom čoho chcú rozhýbať rast reálnych miezd a ostatných ukazovateľov, ak zásadnejším spôsobom nebude rásť zamestnanosť," skonštatoval poslanec Maxon.

Slovenská ekonomika teraz a o štyri roky
Ekonomický rast (medziročná zmena v %) 2005 2006 2007 2008
Mzdy a inflácia (medziročná zmena v %)
Inflácia 3,3 2,5 2 2
Reálne mzdy 4,1 3,9 3,7 3,7
Rast spotreby domácností a verejnej správy (v %)
Domácnosti 5 4,7 4,4 4,4
Verejná správa 5,2 3,7 1,5 2
Trh práce
Rat zamestnanosťi*  (v %) 0,8 0,9 0,8 0,8
Miera nezamestnanosti* (v %) 17,7 17,1 16,8 16,7
*Všeobecné zisťovanie pracovných síl
Zdroj: Ministerstvo financií SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 12:27