StoryEditor

Domáca byrokracia je väčšia

Podnikatelia vítajú snahu Bruselu obmedziť byrokraciu, ale k pripravovaným opatreniam by pridali ďalšie. Potešilo by ich najmä zjednodušenie administratívy pri podávaní europrojektov. O čas a peniaze ich však oberajú aj domáce predpisy, ktoré sa európskej legislatívy netýkajú. Vyžadujú vyplňovanie rôznych štatistík, výkazov a overovanie dokladov.
Žiadna z doterajších vlád nedokázala zelektronizovať štátnu správu. "Podnikatelia sa tak stávajú poštármi medzi jednotlivými úradmi, ktorým doručujú hlásenia," upozorňuje Tibor Gregor z Klubu 500. Podľa prieskumu podnikateľského prostredia si zbytočná administratíva ročne vyžiada asi 57,5 miliardy korún.
Problém so štatistikou
"Európske a domáce predpisy zaťažujú podnikateľov rovnakou mierou," hovorí Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov. Martin Chren z Nadácie F. A. Hayeka tvrdí, že z predpisov Európskej únie pochádza okolo 40 percent papierovania a zvyšných 60 percent má na svedomí domáca byrokracia. Najmä Sociálna poisťovňa, Štatistický úrad a zdravotné poisťovne. Podľa poznatkov Združenia podnikateľov Slovenska štatistický úrad dnes zaťažuje firmy viac ako poisťovne a daňové úrady.
"Hľadáme riešenia, ktorými by sme znižovali spravodajskú záťaž respondentov," obhajuje úrad generálny riaditeľ jeho sekcie rnetodiky a informatiky Vladimír Miroššay. Niektoré údaje zo štatistických zisťovaní sa preto snažia nahradiť z "administratívnych zdrojov".
Majú vlastnú predstavu
Poľnohospodári a potravinári, ktorých sa navrhované opatrenia Bruselu týkajú najviac, by v prvom rade uvítali zmiernenie byrokracie pri projektoch financovaných z eurofondov. "K projektu musíme priložiť 32 rôznych potvrdení. K žiadosti o platbu znova a keď príde kontrola, opäť treba čerstvé doklady," upozorňuje predseda poľnohospodárskeho družstva Šenkvice (okr. Pezinok) Karol Motyka.
Keď chce samostatne hospodáriaci roľník zamestnať brigádnikov, najprv musí navštíviť úrady, aby mu to povolili. "Poľský sedliak sadne na bicykel a pozháňa po dedine ľudí do roboty. Ja musím najprv obehať úrady," upozorňuje farmár Ján Pásztor z Levíc.
Pri hygienických predpisoch v potravinárstve, ktoré má v úmysle únia zjednodušiť, je podľa riaditeľa audítorskej firmy Potravinform Slovensko Jána Martona papierovanie dôležitejšie ako samotná bezpečnosť potravín. Byrokraciu podľa neho zníži len zvýšenie flexibility štátnej správy, čomu však bráni jej spolitizovanie.
Chemický a farmaceutický priemysel si zasa želá zjednodušenie novej európskej legislatívy Reach, ktorá sa týka kontroly chemických výrobkov. Lebo administratíva a náklady na jej uplatnenie budú stáť chemické a farmaceutické firmy na Slovensku ročne 1,5 až dve miliardy korún.
Ako odstrániť byrokraciu?
Hošták sa však obáva, aby únia neostala len pri deklaráciách. "Aby to nedopadlo ako s Lisabonskou stratégiou, ktorá je už mŕtva."
Podľa podpredsedu Občianskej konzervatívnej strany Ondreja Dostála desaťbodový program Bruselu s administratívnym zaťažením podnikateľov nepomôže. Zmena sa dosiahne len tým, že únia preverí opodstatnenosť tisícok európskych noriem, a nie iba vybranú "kvapku v mori".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 14:51