StoryEditor

Ftaláty sú skôr strašiak ako hrozba

15.12.2005, 23:00
Kapry, ktoré poputujú na vianočný trh obsahujú ftaláty, spotrebiteľom však neuškodia. Vyplýva to z výsledkov analýz Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, o ktorých včera informoval minister pôdohospodárstva Zsolt Simon.

Kapry, ktoré poputujú na vianočný trh, obsahujú ftaláty, spotrebiteľom však neuškodia. Vyplýva to z výsledkov analýz Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, o ktorých včera informoval minister pôdohospodárstva Zsolt Simon.
Pri koncentrácii, akú zistili veterinári, by 70-kilogramový človek musel denne skonzumovať asi sedem kilogramov rýb. Kontaminácia ftalátmi by aj tak bola 100-krát nižšia, ako toxická hladina, ktorá môže spôsobiť otravu.
Analýza veterinárov reagovala na nedávne zistenia organizácie Greenpeace, že na Slovensku predávané kapry obsahujú ftaláty. Tieto chemikálie sa používajú ako zmäkčovadlá do plastov a môžu ovplyvniť reprodukčný systém a vývoj embryí.
"Vyhlásenie Greenpeace, že ryby obsahujú veľa ftalátov, považujem za nechutný žart," vyhlásil minister. Podľa analýz veterinárov namerané hodnoty sú desať- až stokrát nižšie ako uviedla pri svojich rozboroch Greenpeace. Podľa nej to bolo jeden až osem miligramov ftalátov na kilogram mäsa. Simonovi z toho vychádza, že ryby, ktoré dala táto organizácia analyzovať v zahraničí, boli kontaminované počas prepravy do laboratórií.
Greenpeace na svojom tvrdení trvá. "To, že štátne orgány našli iné množstvá ftalátov, je momentálne irelevantné. Základná premisa, z ktorej vychádzame, je, že nájdené nebezpečné chemikálie sa v rybách nemajú nachádzať vôbec," konštatoval koordinátor toxickej kampane Greenpeace International Martin Hojsík.
Priemerný slovenský spotrebiteľ skonzumuje ročne 4,3 kilogramu rýb. Odporúčaná zdravotná dávka je šesť kilogramov. Pritom priemer Európskej únie je 24 kilogramov rýb ročne. Z týchto údajov podľa Simona vyplýva, že pri konzumovaní rýb nemôže dôjsť ku kontaminácii organizmu. Napriek týmto zisteniam Slovensko prednieslo tento týždeň na stretnutí šéfov európskych veterinárnych služieb požiadavku, aby Európska komisia stanovila pri rybách maximálne prípustné limity ftalátov. Túto iniciatívu komisia prijala.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 12:28