StoryEditor

Urbáni: V oblasti eurofondov budeme vyvíjať aktívnu ekonomickú diplomaciu

10.06.2007, 19:03
Autor:
TASRTASR
Predchádzajúca vláda zanechala niektoré odvetvia - zdravotníctvo, sociálne veci, školstvo - vo vážnom stave, vrátane oblasti čerpania eurofondov, ktoré mešká.

V diskusnej relácii STV O 5 minút 12 to dnes uviedol staronový podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni.

"Stihneme to pri eurofondoch, je tam sklz, nie je to však ešte pretiahnutie termínov, a budeme robiť aktívnu ekonomickú diplomaciu," reagoval Urbáni na kritiku podpredsedu SMK Pála Csákyho. V tejto súvislosti Csáky pripomenul, že vlani Európska komisia (EK) označila v rámci višegrádskej skupiny SR ako krajinu, ktorá najlepšie čerpá eurofondy, kým teraz je Slovensko najhoršie. "Povyhadzovali ste ľudí pre agendu eurofondov, ktorí neboli politicky dosadení na svoje miesta," uviedol jeden z dôvodov, prečo čerpanie eurofondov za programové obdobie 2004 až 2006 nenapreduje rýchlejšie.

Podľa Urbániho je zlý stav aj v čerpaní zdrojov Európskeho sociálneho fondu (ESF), kde hrozí "vrátenie 500 miliónov".

Príprava Slovenska na čerpanie štrukturálnych fondov a Kohézneho fondu v rokoch 2007-2013 súvisí aj s tým, že k návrhu Národného strategického referenčného rámca, ktorý pripravila minulá vláda, mala EK veľmi veľa pripomienok. Terajší vládny kabinet musel dokument "dorábať a prerábať", dodal Urbáni.

Kým Csáky avizuje, že v tomto roku Slovensko nevyčerpá z nového balíka eurofondov na sedemročné programové obdobie (asi 400 miliárd Sk) žiadne finančné prostriedky, Urbáni si to nemyslí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 00:01