StoryEditor

Budúcnosť je v inováciách

18.03.2007, 23:00
Slovenská ekonomika momentálne rastie hlavne vďaka investíciám do výroby, ktoré majú vplyv aj na zamestnanosť obyvateľstva. Do budúcna však môže krajina rásť najmä zásluhou investícií do inovácií.

Slovenská ekonomika momentálne rastie hlavne vďaka investíciám do výroby, ktoré majú vplyv aj na zamestnanosť obyvateľstva. Do budúcnosti však môže krajina rásť najmä zásluhou investícií do inovácií.
Podľa eurokomisára Jána Figeľa by preto malo Slovensko využiť obdobie vysokého rastu, aby posilnilo oblasť výskumu a vývoja. Výhodou je aj to, že môže na tento účel čerpať aj eurofondy.
Naša krajina má totiž deficit nielen v investíciách, ktoré smerujú do vysokého školstva, ale aj tých, čo sú určené do oblasti výskumu. Figeľ je presvedčený o tom, že firmy pôsobiace na Slovensku by sa mali oveľa viac zaujímať, čo slovenské školstvo vyučuje a školy zase o to, čo firmy od budúcich zamestnancov v praxi potrebujú a vyžadujú.
Už v v najbližších rokoch totiž bude v európskych krajinách čoraz menej práce pre nízkokvalifikovaných ľudí so základným vzdelaním. Podľa Figeľa sa očakáva, že už v roku 2010 bude pre túto skupinu ľudí určených len asi 15 percent zo všetkých nových pracovných miest v Európskej únii.
Prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak dodáva, že už o tri roky bude potrebné takmer polovicu novovytváraných pracovných miest pokryť vysokoškolsky vzdelanými ľuďmi. Viac ako tretina uchádzačov o zamestnanie v novovznikajúcich firmách bude musieť mať ukončenú strednú školu. Konštiak priznáva, že väčší dôraz na vzdelanosť svojich zamestnancov musí klásť aj sféra obchodu a cestovného ruchu. "Nechceme sa uspokojiť s tým, že ten, koho inde neprijmú, ide pracovať do obchodu či turizmu," dopĺňa.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 19:52