StoryEditor

Kraje sa boja o svoje peniaze z Európskej únie

19.02.2006, 23:00
Predstavitelia samosprávy sa obávajú, že predčasné voľby im môžu skomplikovať cestu k financiám z európskych fondov. Stále im totiž chýbajú pravidlá, podľa ktorých by mali peniaze od EÚ používať.

Predstavitelia samosprávy sa obávajú, že predčasné voľby im môžu skomplikovať cestu k financiám z európskych fondov. Stále im totiž chýbajú pravidlá, podľa ktorých by mali peniaze od EÚ používať. Predseda Prešovského kraja Peter Chudík pre ČTK potvrdil, že samosprávy budú trvať na ich prijatí ešte súčasnou vládou.
Europeniaze doteraz rozdeľovali iba jednotlivé ministerstvá. Od tohto roku však regióny už môžu rozhodovať o časti balíka, ktorý je určený pre Slovensko na roky 2007 až 2013. Túto možnosť si vydobyli župy po takmer dvojročnom úsilí. Samosprávne kraje plánujú použiť peniaze predovšetkým na vybudovanie novej infraštruktúry, v školstve a v neposlednom rade aj na rôzne sociálne programy.

Na príprave pravidiel sa nepracuje
Ako povedal podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Dušan Švantner, okrem chýbajúcich pravidiel upravujúcich spôsob použitia financií z EÚ župy ešte nevedia, koľko peňazí vôbec bude určených na čerpanie. "Vláda do volieb o ničom nerozhodne, a preto sa môže stať, že nestihneme spraviť všetky potrebné prípravné práce," hovorí Švantner. Nedostatok času potom môže ohroziť niektoré projekty, nakoľko ich Európska únia môže odmietnuť. "Vláda čaká, ako sa vyvinie politická situácia po voľbách, ale na príprave pravidiel čerpania financií z únie nepracuje," dodal Švantner. Napríklad, v súčasnosti je bežné, že niektorá samospráva pripraví potrebnú dokumentáciu za niekoľko stotisíc korún, no následne potom so svojím projektom neuspeje.

Čerpanie má pokračovať
Vláda a ministerstvá takéto tvrdenia odmietajú. Podľa Ľubice Sabadošovej, ktorá je na ministerstve výstavby zodpovedná za prípravu strategického dokumentu Národného strategického referenčného rámca, bude proces čerpania peňazí z EÚ pokračovať bez prerušenia či zastavenia. "Ide o čiste odbornú záležitosť, a nie politickú," tvrdí Sabadošová. Aj hovorca vicepremiéra Pála Csákyho Martin Urmanič hovorí, že čerpanie financií zo spoločného európskeho rozpočtu je v záujme každej vlády, a preto župy nemusia mať žiadne obavy. Už v najbližšom čase by mal ísť na rokovanie vlády Regionálny operačný rámec, ktorý poskytne krajom jasné pravidlá pri rozhodovaní o europeniazoch.

Podľa predbežných návrhov pri čerpaní peňazí samosprávami bude Slovensko rozdelené na štyri regióny -- Bratislavský kraj, Prešovský a Košický kraj, Banskobystrický a Žilinský, Trenčiansky spolu s Trnavským a Nitrianskym krajom. Každý celok bude môcť čerpať približne 1,7 miliardy korún ročne z celkového 60- miliardového ročného eurorozpočtu, určeného pre Slovensko.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 05:41