StoryEditor

Veľké teplárne sú obľúbenejšie než vlastné kotly

05.12.2006, 23:00
Odpájanie sa od centrálnych zdrojov tepla a zriaďovanie blokových kotolní bolo trendom v posledných rokoch. Veľkí teplári avizovali, že rozdiel v tarifách SPP pre maloodberateľov a veľkoodberateľov nie je dostatočne výrazný a tak strácajú zákazníkov. Od centrálnych zdrojov tepla sa v posledných rokoch odpojilo podľa niektorých údajov takmer 20--tisíc domácností.

Odpájanie sa od centrálnych zdrojov tepla a zriaďovanie blokových kotolní bolo trendom v posledných rokoch. Veľkí teplári avizovali, že rozdiel v tarifách SPP pre maloodberateľov a veľkoodberateľov nie je dostatočne výrazný, a tak strácajú zákazníkov. Od centrálnych zdrojov tepla sa v posledných rokoch odpojilo podľa niektorých údajov takmer 20-tisíc domácností.
Za odpojenie sa platí
Teplári si dokonca vylobovali vyhlášku, podľa ktorej treba pri odpojení zaplatiť poplatok za amortizáciu. Ak sú zariadenia staré, poplatok nie je veľký. Ak sú nové, môže sa suma vyšplhať aj nad desaťtisíc korún na domácnosť. "Nejde o príjem teplární. Ide o ochranu tých, ktorí na systéme zostanú napojení, aby v budúcnosti nemuseli znášať vyššie náklady," hovorí predseda Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšivaný.
Podľa jeho slov však dnes už trend odpájania nie je taký výrazný, pretože odpájanie už nie je také výhodné. "Ľudia už vážnejšie berú rady odborníkov. Ak chcú domácnosti znížiť svoje výdavky, je lepšie zainvestovať do zateplenia," dodal.
Využívajú lokálne možnosti
Aj v sektore novostavieb sa developeri prikláňajú k centrálnemu vykurovaniu. "Závisí to od dostupnosti zdrojov. Sme radi, keď je budovu možné napojiť na centrálne zdroje tepla, ale inštalujeme aj domové plynové kotolne. Elektrické vykurovanie sme zatiaľ nepoužili," hovorí Valéria Dermišková z bratislavskej developerskej firmy Otyk.
Podľa Maroša Sýkoru z J & T používajú v drvivej väčšine svojich projektov kúrenie plynom. "Vo všeobecnosti pri energiách platí, že treba vychádzať z lokálnych predpokladov. Pri našich projektoch na bratislavskom nábreží využívame dunajskú vodu," hovorí.
Podľa Aleša Hrehu zo stavebnej firmy Zipp je hlavne v Bratislave jednoznačný trend napájať sa na centrálne zdroje tepla. "Ak nie je v blízkosti horúcovod, používajú sa plynové kotly. Solventnejší investori si montujú drahšie tepelné čerpadlá, pri ktorých je návratnosť odhadovaná na desať až pätnásť rokov," vysvetľuje. Pri nových továrenských celkoch sa na Slovensku najviac využívajú technológie využívajúce plyn. Tu môže byť návratnosť už do troch rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:26