StoryEditor

Zo Slovenska odišlo v dividendách vyše 31 miliárd

28.03.2006, 00:00
Za jedenásť mesiacov minulého roka odišlo zo Slovenska na účty zahraničných investorov vo forme dividend vyše 31 miliárd korún. Presný údaj za celý rok zverejní centrálna banka tento týždeň, podľa odhadov by však mohlo ísť o približne 32 miliárd. Oproti predchádzajúcemu roku by to znamenalo, že zahraniční investori získali o desať miliárd korún viac.
Za jedenásť mesiacov minulého roka odišlo zo Slovenska na účty zahraničných investorov vo forme dividend vyše 31 miliárd korún. Presný údaj za celý rok zverejní centrálna banka tento týždeň, podľa odhadov by však mohlo ísť približne o 32 miliárd. Oproti predchádzajúcemu roku by to znamenalo, že zahraniční investori získali o desať miliárd korún viac.
Najviac dividend vyviezli akcionári energetických podnikov. Ich hospodárske výsledky ovplyvnil predovšetkým nárast cien surovín v rokoch 2004 a 2005. "Vďaka nim väčšina prirodzených monopolov významne zvýšila svoje zisky," povedal analytik UniBanky Viliam Pätoprstý. V tomto roku by sa podľa neho tento vplyv nemal opakovať. Analytici tak odhadujú, že zo Slovenska odíde v dividendách zhruba 35 až 40 miliárd korún.

Najviac vypláca SPP
Najväčší podiel na odleve kapitálu vo forme dividend má tradične Slovenský plynárenský priemysel. Ten za rok 2004 vyplatil svojim menšinovým akcionárom Ruhrgas a Gaz de France 9,4 miliardy korún. Podobný vývoj sa dá očakávať aj v tomto roku, nakoľko vedenie podniku oznámilo, že v najbližších troch rokoch nemieni meniť svoju dividendovú politiku. "Zisk za rok 2005 bude pravdepodobne vyplatený vo forme dividend po naplnení všetkých fondov spoločnosti," povedala hovorkyňa SPP Dana Kršáková. K ďalším veľkým podnikom, ktoré vyplácajú miliardové dividendy, patrí rafinéria Slovnaft, ktorú ovláda maďarský MOL. V rokoch 2000 až 2004 rafinéria vyplatila dividendy vo výške 7 miliárd korún, čo je iba jedna štvrtina z vytvoreného profitu. "Z každých štyroch zarobených korún, tri investujeme. Táto investičná politika je dlhodobá," dodala Šimková.

Rozhodnú valné zhromaždenia
Veľkú časť z odchádzajúcich dividend vypláca svojim akcionárom aj bankový sektor. Minulý rok mal na nich zhruba tretinový podiel. Najviac, vyše 2,7 miliardy korún, šlo akcionárom VÚB banky. Tento rok by to malo byť ešte viac. "Na dividendy za rok 2005 je navrhnutá suma takmer 3,7 miliardy korún," uviedla hovorkyňa VÚB Alena Walterová. Ostatné veľké podniky so zahraničnými akcionármi ešte nevedeli bližšie prezradiť svoju dividendovú politiku, nakoľko o tom budú ešte len rozhodovať na valných zhromaždeniach. Tie sa budú konať v najbližších mesiacoch. Na druhej strane zostáva ešte otázne, či niektoré firmy budú vôbec vyplácať podiely na zisku. Ide predovšetkým o Slovak Telecom, kde vlani majoritný vlastník Deutche Telekom najprv dividendy neplánoval. Až po pohrození ministerstva dopravy ako menšinového akcionára nemecký investor zmenil svoje postavenie. Navyše zisk spoločnosti za rok 2005 ovplyvní 885-miliónová pokuta od Protimonopolného úradu.

Zdanenie je rizikové
Rizikom pre vyplácanie dividend by mohlo byť ich opätovné zdanenie, ktoré navrhuje opozičný Smer. "Mohlo by to spôsobiť zníženie objemu dividend. Je však možné, že firmy by sa snažili obísť zdaňovanie cez rôzne fakturácie služieb medzi materskými a dcérskymi spoločnosťami," myslí si analytička VÚB Mária Valachyová.
Podľa rezortu financií by opätovné zdanenie dividend znevýhodnilo domáce firmy. "Veľké nadnárodné firmy totiž nemajú problém previesť dividendy do dcérskej firmy v krajine, kde sa daň z dividend neplatí. Nadnárodná spoločnosť by teda nezaplatila daň z dividend nikomu, ale slovenská firma by ju platiť musela," tvrdí hovorca ministerstva financií Peter Papanek. Dvojitému zdaňovaniu dividend navyše zabraňujú medzinárodné zmluvy a zároveň aj smernica Európskej únie. Nezmyselné by bolo opätovné zavedenie zdaňovania dividend najmä v prípade tých podnikov, kde má vlastnícku účasť štát. "Z dlhodobého hľadiska by sa to odrazilo na príjme verejných financií," uzavrel analytik Tatra banky Róbert Prega.

Dividendy vyplatené zahraničným vlastníkom (mld. Sk)
Spoločnosť

2004

2005

Slovenský plynárenský priemysel 9,00 9,40
Slovak Telecom 2,19 1,05
Orange 1,50 2,25
Západoslovenská energetika 0,50 1,08
Východoslovenská energetika 0,42 0,54
Slovnaft

7,00*

4,35
Nafta Gbely 0,00 0,18
Tatra banka 1,24 1,60
VÚB 3,20 2,70
Slovenská sporiteľňa 2,00 1,90
* obdobie 2002 – 2004
Zdroj: HN
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:36