StoryEditor

Podnikatelia sa zásadných reforiem nedočkajú

06.06.2006, 00:00
Českí podnikatelia majú hlavu v smútku. Výsledky volieb im nielenže nedávajú nádej na znižovanie byrokracie podnikateľského prostredia, ale padli im aj vyhliadky na nižšie dane, odvody a zásadnejšie reformy.

Českí podnikatelia majú hlavu v smútku. Výsledky volieb im nielenže nedávajú nádej na znižovanie byrokracie podnikateľského prostredia, ale padli im aj vyhliadky na nižšie dane, odvody a zásadnejšie reformy. "Namiesto rýchlych a racionálnych reforiem budú zrejme len kompromisy a kozmetické úpravy," obáva sa Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy Českej republiky. Aj keď podnikatelia a zväzy podporujú vytvorenie pravicovej vlády, uvedomujú si, že bude mať v snemovni malú silu. "Schopnosť vlády konať bude veľmi komplikovaná," zhodujú sa. "Žili sme v nádeji, že ak sa ODS dostane k moci, tak sa prostredie zlepší. Výsledky sú tragédiou pre rozvoj Českej republiky," povedal Bedřich Danda, predseda Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR. Navyše, podľa Míla je pre podnikateľov a investorov varujúca aj povolebná reakcia premiéra Paroubka. "Jeho prejav poškodil renomé našej krajiny v zahraničí a naznačil, že ju môžu ovládnuť ľudia, ktorí nevedia zvládať krízové situácie," dodáva Míl. 
Paroubkove zákony nemá kto zrušiť
Regulácie a nové zákony z posledných dní Paroubkovej vlády, ktoré sľúbila zvrátiť víťazná ODS, zrejme zostanú v platnosti. "Bol to nový Zákonník práce, ktorý prešiel takmer o päť minút dvanásť, ako aj nová povinnosť pre podnikateľov -- platiť nemocenskú prvé dva týždne práceneschopnosti," hovorí Viktorie Plivínová z Hospodářské komory. Tieto otázky chceli podnikatelia znovu otvoriť práve v novovytvorenej snemovni. "Predpokladali sme, že prejde veľa návrhov a sľubov pravice, ako napríklad zrušenie registračných pokladníc. Takto k tomu nepríde a ešte budú aj ďalšie komplikácie," dodáva Danda. Bariéry pre podnikateľov sa značne zvýšili práve za posledné štyri roky. "Platíme minimálnu daň, vysoké sociálne a zdravotné poistenie," hovorí Danda. Minimálnu daň platí v Česku každý podnikateľ, bez ohľadu na výšku zisku. "Malý súkromník musí každý mesiac, aj keď nezarobí ani korunu, zaplatiť štátu okolo tritisíc korún," hovorí Danda.
Postoj podnikateľov k rovnej dani je však nejednotný. "Ani členovia Hospodárskej komory k nej nemajú jednoznačný názor. Určite sú za zbližovanie oboch sadzieb, je však otázne, či ich treba nechať dôjsť až k rovnej dani," tvrdí Plivínová. Míl s rovnou daňou v Česku súhlasí. "Jej presadenie bude málo reálne, ale bolo by obrovskou chybou túto vlajkovú loď ODS len tak odpísať," tvrdí.
Byrokracia vládne Česku
Bariéry českého podnikateľského prostredia súvisia podobne ako na Slovensku s prísnou legislatívnou. "Sú to najmä vzťahy medzi zamestnancom aj zamestnávateľom, ako aj neprimerané administratívne nároky. Českí podnikatelia majú viac ako 2 600 ohlasovacích povinností ročne, ktoré sa týkajú bezpečnosti práce, nakladania s odpadmi alebo prostriedkami firmy," tvrdí Plivínová. Podľa Hospodárskej komory to podnikateľskú sféru stojí ročne 86 miliárd českých korún. Problémom sú podobne ako na Slovensku aj právne neistoty. "Súdne procesy sú často dlhé. Firma môže čakať niekoľko rokov na vyrieknutie, že je v práve a medzitým môže aj zaniknúť," dodáva Plivínová.
Zlepšenie tohto všetkého považujú podnikatelia v najbližšom období za málo pravdepodobné. Výsledky volieb môžu odradiť aj veľkých zahraničných investorov. "Pre nich je dôležitá sila budúcej vlády, aby mali napríklad zaručené investičné stimuly a stabilitu prostredia," dodáva Markéta Štichařová, ekonómka z Next Finance. Na druhej strane je podľa Štichařovej dôležité len pre tých väčších. Malí investori potrebujú predovšetkým dlhodobejšie záruky, ako napríklad rozvinutú infraštruktúru či adekvátne vzdelanú pracovnú silu. "Aj keď budúca vláda zrejme nič neurobí, nebude môcť podnikateľom ani hádzať ďalšie polená pod nohy," dodáva. Najväčšou hrozbou pre českú ekonomiku bude podľa Míla skomplikovanie čerpania európskych fondov. "Ich prísun sa môže zastaviť, alebo prinajmenšom zabrzdiť. V rokoch 2007 až 2013 má Európska únia uvoľniť pre Česko až 100 miliárd českých korún ročne, ale rokovania ešte nie sú ukončené a teraz zostalo vákuum," tvrdí Míl. Podľa neho je nevyhnutné, aby sa konali čo najskôr nové voľby. Iný názor má Danda. "Mimoriadne voľby by boli príliš drahé a nezaručili by iný výsledok," tvrdí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 03:37