StoryEditor

Ani kompromis sa nepáči

26.11.2006, 23:00
Osud dvoch percent podnikových daní pre mimovládne organizácie je zatiaľ nejasný. V parlamente sa začínajú hromadiť pozmeňovacie návrhy k novele zákona o dani z príjmov z dielne ministerstva financií.

Osud dvoch percent podnikových daní pre mimovládne organizácie je zatiaľ nejasný. V parlamente sa začínajú hromadiť pozmeňovacie návrhy k novele zákona o dani z príjmov, v ktorej ministerstvo financií navrhovalo asignáciu korporátnej dane znížiť z dvoch na pol percenta.
Jeden z návrhov by mal prísť zo strany vládnej koalície a majú sa ním zohľadniť dohody z minulotýždňových rokovaní koaličných partnerov. Poukazovanie dvoch percent by sa malo zachovať, avšak iba pre vybrané oblasti. Peniaze od firiem tak budú môcť mimovládne organizácie použiť len na zdravotné, sociálne, kultúrne a športové činnosti.
Mix zmien
Pôvodný pozmeňovací návrh poslanca Smeru-SD Ľubomíra Petráka však navrhoval obmedziť aj sumu, ktorú budú môcť firmy poukázať, a to na milión korún. Návrh predložil po dohode s ministerstvom financií.
O tomto variante však koaliční partneri nehovorili, rovnako ani o tom, či zostane pre neziskové spoločnosti zachovaná 300-tisícová odpočítateľná položka. "My to už riešiť nebudeme, všetko bude zrejme súčasťou ďalšieho pozmeňovacieho návrhu," komentoval nové podmienky hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál. Akou zmenou nakoniec prejde asignácia dane, rozhodne sa až v parlamente. Pozmeňovací návrh predkladá do Národnej rady tiež poslankyňa SDKÚ Iveta Radičová, za jej verziou stoja aj zástupcovia mimovládnych organizácií. Tá počíta so zachovaním súčasného stavu daňovej podpory mimovládok.
Neziskovky zmeny nechcú
Mimovládne organizácie sa bránia všetkým obmedzeniam, ktoré vláda prezentovala. "Z nášho pohľadu sme radi, že sa dve percentá zachovali, ale nesúhlasíme s ich obmedzovaním, ktoré sa nám nezdá ako ústretový krok," hovorí Milan Andrejkovič z 1. Slovenského neziskového a servisného centra.
Okrem miliónového obmedzenia nesúhlasia ani s jediným škrtom, na ktorom sa dohodol premiér Robert Fico s koaličnými stranami. "Ochrana zdravia nie je o nič viac ani menej dôležitá ako rozvoj vzdelávania, ochrana ľudských práv či ochrana životného prostredia," hovorí Boris Strečanský z výboru kampane Ľudia ľuďom.
Zástupcovia neziskových organizácií považujú kroky vlády za unáhlené. Navyše zmena špecifikácie účelov je podľa Strečanského pri doteraz platnej legislatíve možná až na poukazovanie daní v roku 2008.
S jedným obmedzením však prichádza aj návrh mimovládok a SDKÚ. V rámci prísnejšieho dohľadu nad firmami by mali neziskovky s ročným príjmom nad 100-tisíc zverejňovať použitie zdrojov v Obchodnom vestníku. Podľa Andrejkoviča má tento návrh podporu celej opozície. "Otázne je stále, ako sa pri hlasovaní zachová jedna strana v koalícii," tvrdí.


Na čo môže tretí sektor použiť poukázané dane dnes:
- rozvoj a ochrana duchovných hodnôt
- ochrana ľudských práv
- ochrana a tvorba životného prostredia
- ochrana a podpora zdravia a vzdelávania
- podpora športu detí, mládeže a zdravotne postihnutých občanov
- poskytovanie sociálnej pomoci
- zachovanie prírodných a kultúrnych hodnôt

Aké oblasti navrhuje vláda:
- kultúra
- šport
- zdravotníctvo
- školstvo

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:45